Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος από τις 2 ανεπίσημες αστυνομικές ανακοινώσεις για τις ευθύνες για την δολοφόνια του αστυνομικού στο Δίστομο

Πόλεμος  ανεπίσημων αστυνομικών  ανακοινώσεων για τις ευθύνες για την δολοφόνια του αστυνομικού στο Δίστομο, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα προηγήθηκε η δημοσίευση από τον δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη και ακουθήσε νέα δημοσίευση ,προφανώς από κύκλους της αστυνομίας. Παρακάτω παραθέτουμε και τις 2 δημοσιεύσεις :



Αποκαλύψεις και ερωτήματα για τη συμπλοκή στο Δίστομο

Ομάδα συνεργών λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τους τέσσερις Αλβανούς δραπέτες για τις κινήσεις των αστυνομικών.

Του Γιάννη Σουλιώτη





Αγνωστες πτυχές της επιχείρησης σύλληψης των Αλβανών δραπετών της φυλακής Τρικάλων τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από τη δολοφονία στο Δίστομο του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου περιλαμβάνει η δικογραφία της Ασφάλειας Λιβαδειάς, που συνέταξε στις 7 Ιουλίου ο τέως διοικητής της υπηρεσίας κ. Μιχάλης Τσάτσης. Μάλιστα, τα δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αποκαλύπτουν πτυχές της έρευνας που ανατρέπουν εν μέρει την επίσημη εκδοχή για τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Το πιο χαρακτηριστικό αφορά τη συμμετοχή «ομάδας υποστήριξης» των τεσσάρων δραπετών στα δρώμενα εκείνων των ημερών, στοιχείο που, σύμφωνα με μια εκδοχή, δεν γνώριζαν αστυνομικοί της Λιβαδειάς που πήραν μέρος στη «μοιραία» επιχείρηση της 17ης Ιουνίου.




Ενδεικτικά, τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουνίου, είκοσι τέσσερις δηλαδή ώρες πριν από τη φονική συμπλοκή στο Δίστομο, αστυνομικοί της (Β΄ ΟΠΚΕ) Βοιωτίας είχαν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δραπέτες στη διασταύρωση του παλαιού «Λεβέντη». Εκτός από την παρουσία στο σημείο ενός κλεμμένου LADA (SAMARA), οι επιβάτες του οποίου άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, αποκαλύπτεται η εμπλοκή ενός ακόμα οχήματος Citroen SAXO, χρώματος ασημί, στο οποίο επέβαιναν άγνωστοι συνεργοί των δραπετών. «Από αστυνομικό της Α.Δ. Βοιωτίας εντοπίστηκε στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λιβαδειάς το κλεμμένο LADA να κινείται με κατεύθυνση προς Λιβαδειά. Σ’ αυτό επέβαιναν τέσσερα άτομα και ακολουθούνταν από ένα αυτοκίνητο Citroen SAXO, χρώματος ασημί. Ο αστυνομικός τα ακολούθησε διακριτικά και ενημέρωσε άμεσα το κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας» αναφέρεται στη δικογραφία.


Από την παρακολούθηση των δύο οχημάτων προέκυψε ότι «στη διασταύρωση του παλαιού Λεβέντη δύο από τους επιβαίνοντες στο LADA αποβιβάστηκαν από αυτό και επιβιβάστηκαν άμεσα στο ασημί SAXO που τους ακολουθούσε». Tο μυστηριώδες ασημί Citroen κατευθύνθηκε προς Λιβαδειά, ενώ οι επιβάτες του κλεμμένου LADA «έπεσαν πάνω» σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ., από όπου κατάφεραν να ξεφύγουν ανοίγοντας πυρ κατά των αστυνομικών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που μετείχαν στην επιχείρηση υποστήριξαν μιλώντας στην «Κ» ότι το Citroen θεωρήθηκε μεν ύποπτο, ωστόσο, δεν προέκυψε με βεβαιότητα ότι χρησιμοποιείτο από συνεργούς των δραπετών.


Ολα τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «λεπτομέρειες», εάν τη νύχτα του θανάσιμου τραυματισμού του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου δεν συμμετείχε στα γεγονότα ένα Citroen SAXO, ασημί χρώματος. Συγκεκριμένα, για τα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Ιουνίου η δικογραφία του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς (ολοκληρώθηκε την 7η Ιουλίου) αποκαλύπτει: «Στη διασταύρωση Διστόμου - Δεσφίνας είχε διαταχθεί ως παρατηρητής υπαρχιφύλακας και περί ώρα 00.30 παρατήρησε ένα Ι.Χ. μάρκας Citroen SAXO, χρώματος ασημί, να κινείται ύποπτα με κατεύθυνση από Δεσφίνα προς Δίστομο και, αφού εισήλθε στη συγκεκριμένη διασταύρωση, παρέμεινε στο σημείο για ένα περίπου λεπτό και στη συνέχεια πραγματοποίησε αναστροφή, κινούμενο προς Δεσφίνα. Πιθανότατα επρόκειτο για προπομπό των κατηγορουμένων. Τη 1.30 περίπου, πέντε από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προσέγγισαν και εισήλθαν πεζή στην πόλη του Διστόμου από την ίδια κατεύθυνση που προσέγγισε το Citroen SAXO και εισήλθαν στο Δίστομο...».


Οσα ακολούθησαν έχουν γίνει λίγο πολύ γνωστά. Τρεις από τους αστυνομικούς που πήγαν στο σημείο αφοπλίστηκαν από τους Αλβανούς δραπέτες, ενώ από τα πυρά καλάσνικοφ του Μαριάν Κόλα τραυματίστηκε θανάσιμα ο 37χρονος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος.


Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λιβαδειάς αγνοούσαν ότι το ασημί Citroen σχετιζόταν με τους δραπέτες και άρα δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και προσέγγισαν το σημείο απροετοίμαστοι. Αντίθετα, αρμόδιοι αξιωματικοί τονίζουν με έμφαση ότι «όλοι οι αστυνομικοί που εκείνο το βράδυ μετείχαν στην επιχείρηση ενημερώνονταν μέσω του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. που συντόνιζε τις έρευνες». Προσθέτουν επίσης ότι «ουδέποτε προέκυψε με βεβαιότητα ότι το ασημί SAXO στο Δίστομο ήταν το ίδιο με εκείνο που είχε εντοπιστεί στον παλαιό «Λεβέντη».


Στη δικογραφία αναφέρεται τέλος ότι σε ύψωμα («ανάχωμα») στο σημείο της συμπλοκής υπήρχε συνεργός των δραπετών που λειτουργούσε ως παρατηρητής - ελεύθερος σκοπευτής ειδοποιώντας τους πέντε δράστες για τις κινήσεις των αστυνομικών.

Μερικές ημέρες μετά την υποβολή της δικογραφίας ο υπογράφων διοικητής, μέχρι τότε, του τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς μετακινήθηκε αρχικά στο Α.Τ. της περιοχής και έπειτα από ένστασή του στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας. Σύμφωνα με πηγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η μετακίνησή του δεν αποτέλεσε «δυσμενή μετάθεση», αλλά έγινε για λόγους προσωπικής διευκόλυνσης και συναισθηματικής αποφόρτισής του, μετά τον θάνατο του υφισταμένου του, Γιώργου Ανδριτσόπουλου.

Ακολουθεί η "απάντηση" σε αυτή την δημοσίευση, με νέα δημοσίευση αυτή την φορά από το lamiareport και καταλογίζει ανοικτά πλέον τις ευθύνες και τοποθετείται σε πιο καίρια ερωτήματα :




- Ο αρχηγός των δραπετών ήθελε να εκτελέσει και τους τρεις αστυνομικούς που είχαν ακινητοποιήσει
- Βαρύτατες ευθύνες και απόπειρα συγκάλυψης εγκληματικών λαθών και παραλείψεων
- Εξοργισμένοι οι συγγενείς του αδικοχαμένου αρχιφύλακα ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση
- Το LamiaReport αποκαλύπτει καρέ - καρέ τι έγινε και τι δεν έγινε το μοιραίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου

Θα μπορούσε να μην είχε πάει ως πρόβατο στη σφαγή ο 37χρονος αστυνομικός Γιώργος Ανδριτσόπουλος;

Το ρεπορτάζ λέει ότι αν δεν υπήρχαν τρομακτικά λάθη και παραλείψεις και αν είχαν γίνει έγκαιρα κάποιες ενέργειες, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Δυστυχώς έτσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Αρχικά γλύτωσαν από τύχη οι αστυνομικοί της Βοιωτίας που συμμετείχαν στο μπλόκο του "παλιού Λεβέντη", όταν γαζώθηκαν από τα καλάσνικοφ των δραπετών, χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα.

Επίσης ένα βήμα πριν το θάνατο έφτασαν και οι τρεις αστυνομικοί, που στο Δίστομο είχαν ακινητοποιηθεί από τον Κόλα και την παρέα του. Τους είχαν πάρει τα όπλα, τους πέρασαν χειροπέδες και τους ξάπλωσαν στο έδαφος σημαδεύοντάς τους με τα καλάσνικοφ.

<< Σκοτώστε τους...>>, είπε ο Κόλα.Την ώρα που κάποιος ψέλλισε "γιατί.." , εμφανίσθηκε το άλλο αυτοκίνητο της ασφάλειας Λιβαδειάς με οδηγό τον υπαστυνόμο και συνοδηγό τον αρχιφύλακα Γιώργο Ανδριτσόπουλο.

Ο Κόλα έστρεψε την προσοχή του προς αυτούς και πυροβόλησε. Ο 37χρονος αρχιφύλακας, πατέρας 3 παιδιών ήταν ο "τυχερός". Αμέσως μετά οι δραπέτες μπήκαν στο μπλε Focus των αστυνομικών και εξαφανίστηκαν


Τι έγινε - Καρέ καρέ τα γεγονότα

Το Σάββατο 16/5 στις 10:20΄ το βράδυ εντοπίζεται από αστυνομικό της Βοιωτίας το κλεμμένο Lada Samara, που είχε κλαπεί από το Σκαμνό. Στο Lada επιβαίνουν τέσσερα άτομα και κινούνται προς Λιβαδειά. Τους ακολουθεί άλλο αυτοκίνητο ένα Citroen Saxo ασημί. Ο αστυνομικός τους ακολουθεί διακριτικά και ενημερώνει το κέντρο της Α.Δ. Φθιώτιδας, που συντονίζει τις εμπλεκόμενες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Στη διασταύρωση του "παλιού Λεβέντη" δυο από τα άτομα που επιβαίνουν στο Lada κατεβαίνουν και μπαίνουν στο ασημί Saxo. Στη συνέχεια επειδή προφανώς οι κακοποιοί κατάλαβαν ότι κάποιος τους παρακολουθεί χωρίζουν.

Ο οδηγός του Lada κάνει έναν ξαφνικό ελιγμό και κατευθύνεται προς το χωριό Σφάκα Φθιώτιδας, ενώ το ασημί Citroen συνεχίζει προς Λιβαδειά.

Ο αστυνομικός ακολουθεί το κλεμμένο Lada μέχρι τη διασταύρωση της Σφάκας, αλλά λίγο αργότερα στις 22:50΄ χάνει την επαφή.

Δυο ώρες αργότερα περίπου, είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το βυσσινί Lada Samara εντοπίζεται να κινείται και πάλι προς Λιβαδειά. Στο ύψος του "παλιού Λεβέντη" έχει στηθεί μπλόκο από αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς, της Τροχαίας ΛΙβαδειάς και της Β΄ ΟΠΚΕ Βοιωτίας.

Ο οδηγός του Lada όχι μόνο δεν σταμάτησε στο σήμα που του έκανε με φακό ο αστυνομικός, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και κάποιοι από τους επιβάτες "γάζωσαν" τους αστυνομικούς, οι οποίοι καλύφθηκαν πίσω από τα αυτοκίνητα. Από τις σφαίρες προκλήθηκαν φθορές σε δυο αυτοκίνητα της Β΄ΟΠΚΕ, ένα Nissan και ένα Hyundai.

Τα μεσάνυχτα 16 προς 17/6 ο υπαρχιφύλακας του Α.Τ. Διστόμου Χ.Π., ο οποίος εκτελεί χρέη παρατηρητή στη διασταύρωση Δεσφίνας - Διαστόμου βλέπει ένα ασημί Citroen Saxo να κινείται ύποπτα από Δεσφίνα προς Δίστομο. Μάλιστα το αυτοκίνητο σταμάτησε για ένα λεπτό περίπου στη διασταύρωση και στη συνέχεια έκανε αναστροφή και έφυγε πάλι προς Δεσφίνα.

Λίγο αργότερα, στη 01:30΄ από την ίδια κατεύθυνση, που ήρθε το Saxo, εμφανίζονται 5 ύποπτοι να κινούνται πεζή προς τη πόλη του Διστόμου. Ο παρατηρητής ενημερώνει τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς, οι οποίοι με δυο διαφορετικά αυτοκίνητα αρχίζουν τις αναζητήσεις των υπόπτων.

Στο μπλέ Ford Focus μαζί με τους δυο αστυνομικούς της Ασφάλειας επιβιβάζεται και ο υπαρχιφύλακας του Α.Τ. Διστόμου, που ήταν παρατηρητής, ενώ το άλλο, ένα Citroen C5 οδηγεί ένας υπαστυνόμος Α΄ με συνοδηγό τον υπαρχιφύλακα Ανδριτσόπουλο.

Τα δυο πληρώματα χωρίζουν και ψάχνουν σε διαφορετικά σημεία. Ο οδηγός του Ford Focus πλησιάζει στο αλσύλλιο, όπου είχαν στήσει ενέδρα οι δραπέτες, για να το ελέγξουν.

Ο συνοδηγός κατεβαίνει με το όπλο στο χέρι, αλλά ο Κόλα του κολλάει το καλάσνικοφ στο πρόσωπο. Ο συνοδηγός σηκώνει το υπηρεσιακό του όπλο και στοχεύει προς το μέρος των δραστών. Με πέντε καλάσνικοφ να τους σημαδεύουν και τους τρεις, αναγκάζονται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Τους περνούν χειροπέδες, τους ξαπλώνουν κάτω και τους σημαδεύουν με τα όπλα. Ο Κόλα φωνάζει "σκοτώστε τους"

Την ώρα που οι τρεις αστυνομικοί πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος, φτάνει το άλλο αυτοκίνητο με τους δυο συναδέλφους.

Ο αρχηγός των δραπετών Μάριαν Κόλα γυρίζει και πυροβολεί την ώρα που οι δυο αστυνομικοί είχαν κατέβει και πλησίαζαν προς το μέρος τους. 

Ο 37χρονος αστυνομικός δέχεται τη σφαίρα στο μηρό και λίγο αργότερα πεθαίνει από αιμορραγία. Οι δραπέτες έχουν πάρει το μπλε Ford Focus της ασφάλειας Λιβαδειάς και έχουν εξαφανιστεί μέσα στο σκοτάδι.


Τι δεν έγινε

Η "συνάντηση" των επικίνδυνων δραπετών στο μπλόκο του "παλιού Λεβέντη" και τα όσα προηγήθηκαν είναι κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση. 

Κι όμως στο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ που έγινε με πολύ μεγάλη καθυστερηση, σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη στις 25/6 (!) το γεγονός υποβαθμίζεται και η περιγραφή που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αργότερα περιγράφονται στη δικογραφία.

Το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ δεν αναφέρει πουθενά το ασημί Citroen Saxo, που ήταν ο προπομπός των δραπετών. Αν είχε αξιολογηθεί διαφορετικά τότε τα πράγματα στο Δίστομο σίγουρα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στον "παλιό Λεβέντη" εναντίον των αστυνομικών:

- Δεν έγινε άμεσα όπως θα έπρεπε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για το άκρως σοβαρό και μείζονος σημασίας περιστατικό
- Δεν έγινε επίσης ΣΗΜΑ προς το αρχηγείο και δεν ενημερώθηκε ο τοπικός Εισαγγελέας
- Δεν έγινε εξερεύνηση του χώρου και συλλογή στοιχείων από τη σήμανση
- Δεν έγινε προανάκριση στα πλαίσια του αυτοφώρου για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα κακουργηματικής μορφής
- Και το σημαντικότερο: ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΑ αναζητήσεων των εμπλεκομένων οχημάτων, αφού εκτός από το Lada Samara, γνώριζαν ότι υπάρχει και το ασημί Citroen saxo, που εμφανίσθηκε και πάλι στο Δίστομο, λίγο πριν την εκτέλεση του 37χρονου αστυνομικού της Ασφάλειας Λιβαδειάς

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις:

- Γιατί δεν έγιναν όλα τα παραπάνω ;
- Γιατί στην δικογραφία δεν αναφέρεται ο αριθμός του Citroen Saxo
- Αν αυτό το αυτοκίνητο το σταματούσαν σε κάποια διόδια για έλεγχο τι θα γινόταν;
- Ποιος ήταν ο "επόπτης" εκείνο το μοιραίο βράδυ και που ήταν την ώρα του συμβάντος;
- Είναι δυνατόν την προανάκριση και τη δικογραφία να την κάνει και να την υπογράφει αυτός που υποτίθεται ότι είναι ο άμεσα ελεγχόμενος, ενώ αρχικά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης έχει ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας;
- Και τέλος που ήταν τα ΕΚΑΜ και γιατί δεν επιχείρησαν αυτό το μαύρο Σαββατοκύριακο για την ΕΛ.ΑΣ. ;

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, είναι σοβαρές και έχουν ονοματεπώνυμο.



Στις 22/7 ο Υπουργός Νίκος Δενδιας συγχαίρει (!) τους στρατηγούς για την επιχείρηση που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

1 σχόλιο:

  1. Όλοι οι Αστυνομικοί και ιδιαίτερα οι Αξιωματικοί εκπαιδεύονται στους κανόνες της Πρακτικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Εμπλοκής με ενόπλους (κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση σε όλους σε θέματα Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας – Οπλοτεχνικής– Σκοποβολής που και εκεί τα διδάσκονται και πρέπει να τα εφαρμόζουν) , που ορίζουν στο να ΜΗΝ εισέρχονται οι Αστυνομικοί στο χώρο που κινούνται ένοπλοι και ότι αν επικρατεί σκοτάδι στους χώρους αυτούς (νύκτα ή υπόγειο κλπ), τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ σε αυτούς.
    - Η ενέργειες που κάνει τότε ο Αστυνομικός είναι (όπως ορίζουν αυτοί οι κανόνες εμπλοκής) :
    α) εποπτεύουν - παρακολουθούν από μακριά και με ασφάλεια την περιοχή που κινούνται τα ένοπλα άτομα,
    β) ζητούν ενισχύσεις για να περικλείσουν ασφαλώς αυτή την περιοχή,
    γ) εφόσον διαπιστώσουν κίνηση των ενόπλων, ενημερώνουν το κέντρο ασυρμάτου - επιχειρήσεων και άρα όλους τους αστυνομικούς που προστρέχουν για βοήθεια
    δ) εφόσον διαπιστώσουν ότι οι ένοπλοι κινούνται και βγαίνουν από την περιοχή που αστυνομικά εποπτεύεται, τότε ενημερώνου το κέντρο ασυρμάτου και ζητούν την άδεια για να τους ακολουθήσουν από μακρώθεν και σε όλη την διαδρομή συνεχίζουν την ενημέρωση, ώστε αστυνομικές δυνάμεις να συντονισθούν και εγκλωβίσουν - ακινητοποιήσουν με ασφάλεια τους ενόπλους, σε άλλο σημείο,
    ε) ΠΟΤΕ δεν εισέρχονται στον χώρο που κινούνται οι ένοπλοι, αλλά όταν έλθουν οι ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις, τότε περικλείουν το χώρο, σφραγίζοντας τον για να μην διαφύγουν οι δράστες και περιμένουν εντολές από την ηγεσία, για χρονοβόρα παρατεταμένη απομόνωση των δραστών με σκοπό να παραδοθούν από την κούραση και την ψυχική πίεση που αισθάνονται, ενόψει της επικείμενης σύλληψης τους και του παρατεταμένου χρόνου της απομόνωσής τους – εγκλωβισμού τους.
    - Αυτά δείχνουν αν έχει και ποιος ευθύνη στην όλη ιστορία που χάθηκε ένας συνάδελφος και αυτά πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια του νεκρού αστυνομικού για να αναζητήσει το δίκιο της στην όλη υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.