Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο ... manager του Παρνασσού κ. Παναγιώτης Δρίβας μάς μιλά για το παρόν και το μέλλον του ΧΚΠ





Παναγιώτης Δρίβας, 
Διευθυντής του Χιονοδρομικού 
Κέντρου Παρνασσού
«Πέρα από τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, 
σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός των νοοτροπιών»




Σε υψόμετρο 1750 μέτρα και με προσανατολισμό τη νότια πλευρά του Παρνασσού που κοιτάζει μέχρι την Ναύπακτο και τον Κορινθιακό κόλπο, ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού κ. Παναγιώτης Δρίβας, μας υποδέχθηκε στο γραφείου του στην έναρξη ουσιαστικά της περιόδου κατά την οποία ολοένα και περισσότεροι Στερεοελλαδίτες και όχι μόνο, θα απολαύσουν το σπορ του σκι σε Φτερόλακα και Κελάρια. Άριστος γνώστης των αναγκών του ΧΚΠ που διοικεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δρίβας μας μίλησε για το παρόν και το μέλλον του, μέσα στην γενικότερη εθνική στρατηγική για την ουσιαστική υποστήριξη και του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. 


Κύριε Δρίβα, ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Που είμαστε και ποιες οι υπηρεσίες του ΧΚΠ;
Βρισκόμαστε στα 1750 μέτρα και στη θέση Φτερόλακα όπου φτάνοντας κανείς εδώ μπορεί να απολαύσει – ως πεζός επισκέπτης, μη χιονοδρόμος – αυτό που προτείνουμε, δηλαδή μια υπέροχη βόλτα με τέσσερις αναβατήρες, πηγαίνοντας προς Φτερόλακα να κοιτάς προς Βορρά μέχρι Όλυμπο και ερχόμενος προς Κελάρια να κοιτάς προς Νότο τα Βόρεια βουνά της Πελοποννήσου. Έτσι ο μη χιονοδρόμος που δεν μπορεί να απολαύσει τη χιονοδρομική εμπειρία τουλάχιστον κάνει μια υπέροχη βόλτα. Εμείς προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον μη χιονοδρόμο, με το ίδιο εισιτήριο, δίνουμε τη δυνατότητα να κάνεις και τη βόλτα πανόραμα και τη δωρεάν χρήση baby Lift, δύο στα Κελάρια και δύο στη Φτερόλακα, που μόνο με το εισιτήριο του επισκέπτη να δοκιμάσει, μόνος του ή με δάσκαλο, και τα πρώτα του πέδιλα του σκι. Έχει σημασία γιατί στην Ελλάδα περίπου οι μισοί επισκέπτες των Χιονοδρομικών είναι μη χιονοδρόμοι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών και του Σαββατοκύριακου. 


Τι είδους αλλαγές πρόκειται να συμβούν το επόμενο διάστημα όσον αφορά το εκσυγχρονισμό του ΧΚΠ; 
Μέσα από το εκσυγχρονισμό που έχει προγραμματίσει η ΕΕΤΑ για τον Παρνασσό, στους τρεις νέους αναβατήρες έχουμε φροντίσει να έχουμε συνδυασμό και καρεκλών και γονδολών, ώστε στις γόνδολες να μπαίνει και ο μη εξοικειωμένος με τις καρέκλες πελάτης, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν την μοναδική εμπειρία του Παρνασσού. 




Ερχόμενος κανείς εδώ που βρίσκει πληροφορίες; 
Το θέμα ενημέρωση παίζει για εμάς σπουδαίο ρόλο αφού ο επισκέπτης του κάθε χιονοδρομικού κέντρου απαιτεί έγκυρη και άμεση ενημέρωση. Πέρα από το ότι έχουμε αναπτύξει μια ιστοσελίδα που υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το ΧΚΠ, πέρα από το ότι συμμετέχουμε σε forum πελατών όπου βλέπουμε τα θετικά και αρνητικά σχόλια και δίνονται απαντήσεις , υπάρχουν και μετεωρολογικοί σταθμοί ενώ έχουμε φροντίσει να υπάρχουν επίπεδες οθόνες στην είσοδο του ΧΚΠ ώστε ο πελάτης πριν βγάλει εισιτήριο να πάρει τις αποφάσεις του για την συγκεκριμένη κατάσταση λειτουργίας του. Μπορεί κανείς να μας γνωρίσει καλύτερα πληκτρολογώντας http://www.parnassos-ski.gr/




Θεωρείτε ότι το επίπεδο εκσυγχρονισμού είναι ικανοποιητικό; Υπάρχουν κι` άλλα που πρέπει να αλλάξουν; 
Πέρα από τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων, σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός των νοοτροπιών. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η ικανοποίηση του πελάτη. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού,για παράδειγμα, έχουμε καθιερώσει κάθε Σάββατο, δωδεκάωρη λειτουργία, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μέχρι τις οκτώ το βράδυ την χιονοδρομική εμπειρία.Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του Παρνασσού. Άρα, δεν έρχεται αγχωμένος επειδή έχει χρόνο μπροστά του αλλά και ζει μια μοναδική εμπειρία. Ο εκσυγχρονισμός, ωστόσο, πέρα από το λειτουργικό του κομμάτι, αφορά και την σχέση με το περιβάλλον. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, προσδοκούμε να πιστοποιηθούμε με ένα σχετικό σήμα για όλα τα ήδη των αποβλήτων μας και έχουμε προτείνει πάλι μέσα από το ΕΣΠΑ να εγκαταστήσουμε αιολικό πάρκο, βιολογικό καθαρισμό και λιμνοδεξαμενή, δίνοντας έτσι απάντησε σε τρία βασικά ζητούμενα: Ενέργεια,απόβλητα και νερό. Άλλωστε πιστεύουμε πως αειφόρος ανάπτυξη χωρίς την απαιτούμενη αρμονία με το περιβάλλον δεν υφίσταται! 




Όσον αφορά το κομμάτι του τουρισμού και την ενίσχυσή του σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, πόσο συμβάλλει η παρουσία του ΧΚΠ στην ποιοτική και ποσοτική του ανάπτυξη; 
O κ. Δρίβας μας υποδέχεται στις εγκαταστάσεις του ΧΚΠ στα Κελάρια

Να ξαναθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Στερεάς έχει δύο πολύ καλά χιονοδρομικά κέντρα, στον Παρνασσό και στο Βελούχι. Ο Παρνασσός όντας πιο κοντά στην Αθήνα έχει εξασφαλίσει μια κρίσιμη μάζα πελατών απαραίτητη για τη βιωσιμότητά του. Προσφέρει μαζί με τον πλούσιο αλπικό του όγκο, την δυνατότητα σε περισσότερους από τους μισούς Έλληνες να απολαύσουν μια χιονοδρομική εμπειρία σχεδόν δύο ώρες από το σπίτι τους. Φέτος, λοιπόν, τον Δεκέμβριου του 2012 μας έκανε εντύπωση πως υπήρχε μεγαλύτερη προσέλευση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο που επίσης ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2010 και χιονοδρόμων και μη χιονοδρόμων. Γεγονός που φανερώνει πως παρ΄ όλη την οικονομική στενότητα που όλοι βιώνουμε, το αγαθό χιονοδρομική εμπειρία αξιολογείται ως σημαντικό για πολλούς από τους συμπολίτες μας και είναι πρόθυμοι να έρθουν με το ski bus ή να κόψουν άλλες δαπάνες αναψυχής,προκειμένου να απολαύσουν την αγαπημένη τους εμπειρία στο βουνό. Μ` αυτή την θετική τάση, διακρίνω και για την ευρύτερη περιοχή – λόγω της οικονομικής στενότητας- να επέρχεται και ένας εξορθολογισμός της αγοράς και να μένουν οι υγιείς επαγγελματίες, με την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση εκείνων που είδαν τυχοδιωκτικά τον Παρνασσό. Γιατί και εδώ ζήσαμε μια φούσκα! 









orhomenospress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.