Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Σε δουλεμπόριο εργαζομένων και εκβιαστική επιβολή απαράδεκτων συμβάσεων "εργασίας" επιδίδονται η Εθνική Τράπεζα και η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων ICAP.



Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Θέμα: Σε δουλεμπόριο εργαζομένων και εκβιαστική επιβολή απαράδεκτων συμβάσεων "εργασίας" επιδίδονται η Εθνική Τράπεζα και η εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων ICAP.

Στις 08/04/2014, 21 εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) που εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι, μέσω της γνωστής εταιρίας ICAP, κλήθηκαν υπό την απειλή της απόλυσης, να υπογράψουν νέες συμβάσεις «εργασίας», οι οποίες προέβλεπαν νέες μειώσεις στις ήδη κατακρεουργημένες αποδοχές τους.

Πρόκειται για υπαλλήλους, που εργάζονται επί 14 συναπτά έτη στο Κέντρο Φερεγγυότητας της Διεύθυνσης Εταιρικών Πιστοδοτήσεων της ΕΤΕ. Έχουν αλλάξει έξι εργοδότες (εταιρίες ενοικίασης) ενώ δεν έχουν μετακινηθεί από την συγκεκριμένη Υπηρεσία. Δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με πενιχρές αμοιβές (€600-€800) χωρίς να αμείβονται υπερωρίες, ενώ παράλληλα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς επί σειρά ετών ανάγκες προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα δε με καταγγελίες, την ημέρα της απεργίας της ΓΣΕΕ 9/4/2014, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικοί εκβιασμοί και απειλές από την πλευρά της ICAP , όπου τους τέθηκε το εκβιαστικό δίλημμα της υπογραφής της σύμβασης εντός δίωρου ή της απόλυσης. Υπό τις συνθήκες αυτές , οι συνάδελφοι τελικά λύγισαν μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς της ICAP.

Αυτό που πρέπει πρωτίστως να τονιστεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μειώσεις μισθών με «αντάλλαγμα» κουπόνια δωρεάν φαγητού από τα ticket restaurant, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Τ.Ε. ανακοινώνει και πάλι κέρδη και οι παχυλές αμοιβές των δ/ντικών στελεχών της προκαλούν ίλιγγο. Προφανώς και αυτό δε συνέβη επειδή η ICAP και η Ε.Τ.Ε. «δε βγαίνουν». Και σίγουρα δεν είναι οι πρώτες εταιρίες που ακολουθούν αυτή την τακτική. Είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο της αντικατάστασης του μισθού από κουπόνια δωρεάν φαγητού, κυρίως γιατί έτσι οι εργοδοτικές εισφορές και άρα το εργατικό κόστος, μειώνονται.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της εταιρείας ICAP για την εκβιαστική επιβολή απαράδεκτων και παράνομων συμβάσεων "εργασίας" στους προαναφερθέντες 21 εργαζόμενους της Εθνικής; 

- Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει για την ακύρωση, εδώ και τώρα, των εν λόγω παράνομων συμβάσεων;

- Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να τερματιστεί το σύγχρονο "δουλεμπόριο" ενοικιαζόμενων εργαζομένων και στην Εθνική Τράπεζα και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης



Στρατούλης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.