Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

'' ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ--ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ--ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ''

Σας ενημερώνουμε ότι η εικονική πραγματικότητα για τη Θήβα παρουσιάζεται και στο Ιστορικό αρχαιολογικό μουσείο Λιβαδειάς κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Γιώργο Λάιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο, καθώς και για τον προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων και συλλόγων οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Μουσείου 22610 – 80997 και στο 6972407977 ( Γιώργος Λάιος ).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ




Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο της Θήβας ή Καδμείον χρονολογείται στην Υστεροελλαδική περίοδο ΙΙΙ (14ος-13ος αιώνας π.Χ.). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά διοικητικά κέντρα (ανάκτορα) της Ηπειρωτικής Ελλάδος και βρισκόταν στο κέντρο περίπου της Καδμείας ακρόπολης. Τα διάφορα παραρτήματα και γραφεία του κάλυπταν μεγάλο μέρος του φυσικού λόφου των Θηβών.

Τμήματα του ανακτόρου, που ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες, ανασκάφηκαν από τον Α. Κεραμόπουλλο μεταξύ του 1906 και 1929 και αργότερα εκ νέου μεταξύ του 1963 και 1995 από αρχαιολόγους της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα αρχεία των πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β΄ γραφής, οι ενεπίγραφοι ψευδόστομοι αμφορείς που φαίνεται πως έφταναν με προϊόντα από την Κρήτη, το λεγόμενο "Δωμάτιο του Θησαυρού" και η "Οπλοθήκη".Η σχετική εφαρμογή, αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικήςπραγματικότητας, επιτρέπει στο κοινό να επισκεφθεί στοιχεία του ανακτόρου τα οποία είναι αναπαραστάσιμα, όχι στην τωρινή αλλά στην αρχική του μορφή και να ενημερωθεί για αυτό με τρόπο περισσότερο φιλικό και ενδιαφέροντα. Το σενάριο χρήσης της εφαρμογής που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου επιτρέπει την αξιοποίηση της εφαρμογής ως εποπτικό μέσο υποστηρικτικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και ως ενδιαφέρουσα τουριστική επιλογή για τους επισκέπτες του νομού. Το σενάριο περιήγησης θα βασίζεται σε ξενάγηση στον εικονικό χώρο του μνημείου, παρέχοντας παράλληλα πλήθος πληροφοριών σχετικά με την ιστορία, την αρχιτεκτονική, το ρόλο κλπ του μνημείου στην αρχαιότητα και σήμερα. 





ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



Ο Δήμος Λεβαδέων προχώρησε στην ανακαίνιση του κτιρίου και στην ανανέωση των αιθουσών. Τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Μαΐου 2012. Η νέα οργάνωση του Μουσείου, όσον αφορά στην παρουσίαση των εκθεμάτων,ακολουθεί μια χρονική – ιστορική πορεία.


Στην πρώτη αίθουσα στεγάζεται η αίθουσα εικονικής πραγματικότητας,στην οποία παρουσιάζεται η ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου τουΤροφωνίου, ενός εκ των σημαντικότερων μαντείων της αρχαιότητας. Ηαίθουσα εικονικής πραγματικότητας δημιουργήθηκε με την πετυχημένησυνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του Δήμου Λεβαδέων, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και της ΑναπτυξιακήςΕταιρείας Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Η δεύτερη αίθουσα είναιαφιερωμένη στον Λειβαδίτη αγωνιστή και θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνημε την μεταφορά της συλλογής του Λάμπρου Κατσώνη από τον Πύργο τουΜεσαιωνικού Κάστρου που ήταν αρχικά τοποθετημένη. Στη συνέχειαπαρουσιάζονται αντικείμενα καθημερινού βίου, ενώ στην αίθουσα Τάκη Γ.Σαμαρτζή ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα δείγμα της αστικήςεικόνας της Λιβαδειάς. Ακολουθεί η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στοσημαντικό Λιβαδείτη ιστορικό και συγγραφέα Τάκη Λάππα και τέλοςλειτουργεί ειδική ενότητα η οποία αναφέρεται στην υδροκίνηση με κυρίαρχο έκθεμα έναν ανακατασκευασμένο αλεστικό μηχανισμό. 
Η εγκατάσταση για τη ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου του Τροφωνίου περιλαμβάνει ένα τεχνολογικά πρωτοποριακό σύστημα τρισδιάστατης στερεοσκοπικής προβολής, μεγάλου μεγέθους οθόνη, ειδικούς προβολείς, σύστημα στερεοφωνικού ήχου, συσκευές διαδραστικήςπλοήγησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξειδικευμένο λογισμικό πουαναπτύχθηκε ειδικά για το έργο, ενώ η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσαπροβολής μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 40 θεατές. 




Το Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο Λιβαδειάς λειτούργει ωςακολούθως : 
· Τρίτη – Παρασκευή, από 08:30 έως 15:00 
· Σάββατο – Κυριακή, από 08:30 έως 15:30 
· Κάθε Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ



Τα εκθέματα του Μουσείου είναι πολύ σημαντικά και περιλαμβάνουν,μεταξύ άλλων, γλυπτά από τη Λιβαδειά και τη Χαιρώνεια (Κυβέλη,Δήμητρα, πορτραίτο αυτοκράτορα Αδριανού, Αθηνά Κραναία, λίθινησφαίρα με ανάγλυφες μορφές Ηλίου και Σελήνης), κεραμική απόπροϊστορικές και ιστορικές θέσεις στην περιοχή της Χαιρώνειας, την Ελάτεια, τον Ορχομενό, τον Έξαρχο, τους Αγίους Θεοδώρους της Αντίκυρας, τεμάχια τοιχογραφιών μυκηναϊκών χρόνων από τον Ορχομενό, νομίσματα και όπλα από τον τύμβο των Μακεδόνων και το πολυάνδριο των Θηβαίων στηΧαιρώνεια. 


Τα τελευταία χρόνια οι συλλογές του Μουσείου έχουν εμπλουτιστεί με ταευρήματα των ανασκαφών της Εφορείας στον Ορχομενό, τη Λιβαδειά, τοΒοιωτικό Κηφισό (εκτεταμένο νεκροταφείο αρχαϊκών χρόνων) και τηΧαιρώνεια (ρωμαϊκές αγροικίες, τάφοι των κλασικών και ελληνιστικώνχρόνων). 


Στον περίβολο του Μουσείου υπάρχει συσσωρευμένο πλήθος επιγραφών και επιτύμβιων στηλών, αρχιτεκτονικά μέλη από μεγάλα ναϊκά οικοδομήματακαι βάθρα από τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά, την Ελάτεια, την Κορώνεια, τηΔαύλεια, τον Άγιο Βλάσιο και το Δίστομο. 


Αξιομνημόνευτο είναι ακόμη ψηφιδωτό δάπεδο του 3ου αιώνα μ.Χ. με πλούσια γεωμετρική διακόσμηση σε ζώνες (ταινίες, ρόμβους, τεμνόμενουςκύκλους, σπείρες, μαιάνδρους) και τις προσωποποιήσεις των τεσσάρωνΕποχών του έτους. Το ψηφιδωτό, που βρέθηκε στη Χαιρώνεια το 1993, προς το παρόν στεγάζεται στην προκατασκευασμένη αποθήκη. Πρόσθεση τηςΕφορείας στο πλαίσιο της επανέκθεσης είναι η τοποθέτησή του στον αύλειοχώρο του Μουσείου. 


Ακόμη στον αύλειο χώρο υπάρχει σημαντικό ταφικό μνημείο του 2ου αιώναμ.Χ. (υπέργειος τάφος-οίκος με λάρνακες και δάπεδο από ψηφιδωτό), το οποίο αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τις ανασκαφές τουνεκροταφείου στο οποίο ανήκει και ο περίφημος Λέων ενώ ερευνήθηκε εκνέου το 1990. 






Στο χώρο του Μουσείου στεγάζεται αίθουσα εικονικής πραγματικότηταςόπου ο θεατής έχει την δυνατότητα να βιώσει μια μοναδική ψυχαγωγική και παιδαγωγική εμπειρία με τη χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας. Στο κέντρο εικονικής πραγματικότητας, σε μικρή σπόσταση από το μνημείο του Λέοντα και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο και δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας είναι εγκατεστημένο ένα πρωτοποριακό τεχνολογικά Σύστημα Τρισδιαστατης Στερεοσκοπικής Προβολής. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μεγάλου μεγέθους οθόνη, ειδικούς προβολείς, σύστημα στερεοφωνικού ήχου, συσκευές διαδραστικής πλοήγησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξειδικευμένο λογισμικό που αναπτύχθηκε ειδικά για το έργο ενώ η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 20-30 θεατές. 


Ο θεατής, με τη χρήση ειδικών για την τρισδιάσταση προβολή πολωτικών γυαλιών, έχει τη δυνατότητα να ''βυθιστεί'' και πλοηγηθεί ελεύθερα σε έναν εικονικό αλλά πλήρως ρεαλιστικό χώρο κατασκευασμένο απο υψηλής ποιότητας και πιστότητας τριασδιάστατα (3D) γραφικά. Μεταξύ άλλων ο θεατής έχει τη δυνατότητα να πετάξει πάνω από την αρχαία Χαιρώνεια, να συναντήσει τον Πλούταρχο που εξιστορεί τα γεγονότα που σχετίζονται με τη μάχη, να περιεργαστεί τους πολεμιστές που έλαβαν μέρος σε αυτή, να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποιο κρίθηκε η τυχη της, να συναρμολογήσει το μνημείο του Λέοντα και άλλα... 
http://sxolsymdipevoi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.