Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σαββατοκύριακο στο πανέμορφο Γαλαξίδι





Το πανέμορφο Γαλαξίδι απλώνεται μπροστά σας μέσα από τα μάτια ενός ταξιδιώτη.

Κλίμα - Πότε να πάτε
Εξαρτάται από την εποχή που θα πάτε. Το χειμώνα θα συναντήσετε βροχές ενώ το καλοκαίρι αρκετή ζέστη. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, ενώ μπορείτε να το συνδυάσετε με μια βόλτα στον Παρνασσό για σκι.




Τοποθεσία
Βρίσκεται στο νομό Φωκίδας στις όχθες του Κορινθιακού κόλπου. Είναι χτισμένο γύρω από ένα φυσικό κολπίσκο.


Πώς να φτάσετε
Το Γαλαξίδι απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και μόλις 1.5 ώρα από την Πάτρα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο οδικώς αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος. Πολλές στροφές και αρκετή κίνηση από φορτηγά.

Μετακινήσεις
Τα σοκάκια στο κέντρο της πόλης και γύρω από το λιμανάκι είναι πολύ στενά και δεν θα βρείτε να παρκάρετε. Αν δεν αποχωρίζεστε με τίποτα το αυτοκίνητό σας, κατεβείτε στο λιμανάκι και εάν είστε λίγο τυχεροί θα βρείτε να παρκάρετε. Καλύτερα όμως να παρκάρετε στην είσοδο της πόλης και να κατεβείτε με τα πόδια. Δεν είναι μακριά και η βόλτα στα σοκάκια είναι πολύ όμορφη!



Διαμονή
Αν σκοπεύετε να διανυχτερεύσετε, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σε όμορφα παραδοσιακά οικήματα. Δυστυχώς όμως επειδή είναι λίγα, οι τιμές είναι αρκετά «τσιμπημένες». Ιδιαίτερα μάλιστα τις εποχές μεγάλης ζήτησης, όπως π.χ το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Φαγητό
Για φαγητό μπορείτε να κατεβείτε στο λιμανάκι ή να καθίσετε σε κάποιο από τα ταβερνάκια στα σοκάκια της πόλης. Το φαγητό είναι πραγματικά καλό και σε λογικές τιμές, με εξαίρεση ίσως κάποια επώνυμα εστιατόρια στο λιμάνι. Θα βρείτε καλό φρέσκο ψάρι αλλά και τα γνωστά κλασικά φαγητά. Αν καθίσετε για θαλασσινά, δοκιμάστε μύδια αχνιστά και καραβίδες στον «Τάσο» στο λιμάνι. Αν θέλετε νόστιμους μεζέδες ψάξτε τον «Μπεμπέλη» στα σοκάκια πίσω από το λιμανάκι. Μια επίσης πολύ καλή πρόταση στο λιμάνι είναι η «Μαρίτσα», ιδιαίτερα εάν ψάχνετε για μακαρονάδα. Αν τώρα θέλετε κάτι πιο διαφορετικό, δοκιμάστε κοντοσούβλι από αρνί ή προβατίνα που αποτελεί παραδοσιακό φαγητό της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας. Θα βρείτε μια πολύ καλή ψησταριά στη μεγάλη ευθεία που οδηγεί προς Ιτέα.



Διασκέδαση
Το χειμώνα για βράδυ υπάρχουν 2-3 μπαράκια κοντά στο λιμανάκι, σχεδόν όλα με τζάκι. Ο κόσμος λίγος, η μουσική όμως είναι πολύ καλή και η ατμόσφαιρα ζεστή. Α, και αργούν πολύ να κλείσουν! Αν ξενυχτήσετε, υπάρχει μία καντίνα που προσφέρει σάντουϊτς με σπιτικό μπιφτέκι και σουβλάκια. Για καφέ υπάρχει ο «Καραβόμυλος» (αν θυμάμαι καλά) που θα σας εντυπωσιάσει με τη διακόσμησή του (θυμίζει γκαλερί). Για να το βρείτε ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο μπροστά από το λιμανάκι. Μετά από κάποια μέτρα θα φτάσετε σε μια μικρή πλατεία και θα το δείτε στα δεξιά σας. Να έχετε όμως λίγο υπομονή με το service…

Παραλίες
Το Γαλαξίδι διαθέτει μεγάλου μήκους παραλία,η οποία όμως προσωπικά δεν με έχει εντυπωσιάσει. Τα νερά είναι μεν καθαρά, αλλά πολύ ρηχά με βότσαλο και αχινούς στο βυθό. Για να κολυμπήσεις ελεύθερα πρέπει να περπατήσεις πολλά μέτρα.



Δραστηριότητες
Το Γαλαξίδι είναι πολύ γνωστό για το έθιμο με τα μουτζοαλευρώματα που γίνεται κάθε χρόνο το μεσημέρι προς απόγευμα την Καθαρά Δευτέρα. Παρέες νέων εφοδιάζονται με τα πολεμοφόδια (σακούλες με αλεύρι) και το πάρτυ αρχίζει. Αν θελήσετε να λάβετε μέρος καλύτερα να εξοπλιστείτε με την κατάλληλη στολή που θα σας επιτρέψει, μετά το τέλος, να γυρίσετε πάλι σαν άνθρωποι στο σπίτι σας. Πρόκειται για μια νάιλον ενδυμασία που θα σας κάνει να μοιάζετε με εργαζόμενους συνεργείου απολύμανσης. Στην κυριολεξία δεν μένει ούτε ένα χιλιοστό του σώματος σας ακάλυπτο. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τον «πόλεμο» χωρίς να ανησυχείτε για τα ρούχα σας ή την κόμη σας…Θα τη βρείτε να την πουλάνε (πολύ φτηνά) στα κεντρικά σημεία γύρω από το λιμανάκι. Αν τώρα δεν σκοπεύετε να λάβετε μέρος, καλύτερα να βρείτε μια θέση ασφαλείας για να παρακολουθήσετε το έθιμο. Αν όμως τύχει και σας έρθει καμιά αδέσποτη ριπή, μην παρεξηγηθείτε! Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο οικειοθελώς πήγατε να παρακολουθήσετε...Μην το ξεχάσω, αποφύγετε να διασχίσετε το κεντρικό πλακόστρωτο που οδηγεί στο λιμανάκι πριν την έναρξη των εχθροπραξιών. Είναι το σημείο που συγκεντρώνονται όσοι θα λάβουν μέρος, οπότε η διέλευση δεν είναι ασφαλής!

Αθλητικά γεγονότα
Κοντά στο Γαλαξίδι και συγκεκριμένα στην Αγία Ευθυμία λαμβάνει χώρα ειδική διαδρομή του ράλι Ακρόπολις τον Ιούνιο. Για να πάτε ακολουθήστε το δρόμο προς Ιτέα και πάνω σε μια απότομη στροφή θα δείτε πινακίδα προς Αγία Ευθυμία. Ετοιμαστείτε όμως για πολύ σκόνη!!!!

Αξιοθέατα
Η θέα του χιονισμένου Παρνασσού το χειμώνα είναι πραγματικά πανέμορφη!

Εκκλησίες και Μονές
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Μουσεία
Το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Είναι και τα δύο ανοικτά κάθε πρωί μετά τις 10 και πραγματικά αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη. Άλλωστε το Γαλαξίδι φημίζεται για την ναυτική του παράδοση. Θα τα βρείτε πολύ εύκολα ακολουθώντας τις ταμπέλες που υπάρχουν στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο της αγοράς.



Ρομαντισμός
Ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πόλης και η γαλήνη που αποπνέει το κάνει ένα μοναδικό ρομαντικό προορισμό. Περιηγηθείτε στα σοκάκια και απολαύστε το φαγητό ή τον καφέ σας στο γραφικό λιμανάκι.

Διαδρομές
Εντός
Περιηγηθείτε στα σοκάκια της πόλης και θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι πολύ όμορφα και πολύ καλά συντηρημένα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα, ενώ χάρη στον οικιστικό κανονισμό δεν έχουν ξεφυτρώσει μοντέρνα εκτρώματα. Περπατήστε το δρόμο που περνάει μπροστά από το λιμανάκι. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε το δρόμο απέναντι από το λιμανάκι που οδηγεί στο πίσω μέρος του πευκόφυτου λόφου, με θέα τον Κορινθιακό κόλπο.

Εκτός
Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στους Δελφούς και τη γραφική Αράχωβα. Ειδικά το χειμώνα, μια βόλτα στο χιονοδρομικό επιβάλλεται!

Τι να προσέξετε
Το νερό της πόλης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αρκετά γλυφό με πολλά άλατα. Καλύτερα εμφιαλωμένο. Ελπίζω όταν πάτε να έχει βρεθεί μια οριστική λύση! Προσοχή επίσης στο δρόμο μέχρι να φτάσετε. Έχει πολλές και απότομες στροφές που δεν επιτρέπουν τις προσπεράσεις και αν δεν τον έχετε ξανακάνει, καλύτερα να πηγαίνετε πιο σιγά. Αν τώρα σας τύχει κανένα φορτηγό μπροστά, υπομονή και μην εκνευρίζεστε!

Οικολογία
Το λιμανάκι σε γενικές γραμμές είναι καθαρό αλλά καλύτερα να συμβάλλετε και εσείς! Μην πετάτε τα σκουπίδια σας, όσο μικρά και απλά και αν είναι (έστω και ένα χαρτάκι).

Εντυπώσεις
Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και παραδοσιακό μέρος που αποτελεί συχνό προορισμό για ένα ρομαντικό ή χαλαρωτικό σαββατοκύριακο. Η κίνηση τα σαββατοκύριακά αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ στα τριήμερα γίνεται πανικός! Καλύτερα να το προγραμματίσετε ένα τυχαίο σαββατοκύριακο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.