Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Οι απαντήσεις του Διευθυντή του Χ.Κ. Παρνασσού ως προς τις καταγγελίες για την μη διάνοιξη των δρόμων




1. Ευθύνη/αρμοδιότητα εκχιονισμού δημόσιου οδικού δικτύου 
Αρμόδια υπηρεσία για την συντήρηση του δημόσιου οδικού δικτύου (ασφαλτόστρωση,σήμανση, εκχιονισμό) δεν είναι η ΕΤΑΔ ΑΕ .
Στο 44070/2194/25.05.2009 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας/Διεύθυνση Δημοσίων έργων/Τμήμα Συγκοινωνιών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων συντήρησης οδών καθώς και στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 270/10.06.2009 αναφέρονται ρητά οι οδοί που συντηρούνται από υπηρεσίες Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ότι «... αρμόδιοι για την συντήρηση όλων των υπολοίπων δημοσίων οδών ....είναι οι δήμοι και οι κοινότητες , ο καθένας μέσα στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας».
Η συνεχής προσπάθεια της ΕΤΑΔ ΑΕ 
για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών ΧΚΠ (βλ. νέα έργα ΕΣΠΑ προυπολογισμού 17+14 Μ) και 
την διασφάλιση της ασφαλούς/εύρυθμης/βιώσιμης λειτουργίας του ΧΚΠ (βλ. λειτουργία ΧΚΠ μετά την πρόσφατη σφοδρή χιονοθύελλα 30/12/2012) με την πρόβλεψη εξασφάλισης της πρόσβασης και στάθμευσης των εργαζομένων του αλλά και των επισκεπτών του μέσω δικού της εκχιονιστικού μηχανισμού , αποτελεί προσφορά στην τοπική κοινωνία, η οποία οφείλει μέσω των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης να μεριμνά για την συντήρηση και εκχιονισμό του δημόσιου οδικού δικτύου στα πλαίσια των καθ’ύλην αρμοδιοτήτων τους .
Επισημαίνουμε ότι σε όλα τα Χ.Κ (εντός και εκτός ελλάδας) ο αποχιονισμός των δρόμων πρόσβασης βαρύνει όχι τα Χ.Κ αλλά τους ΟΤΑ (π.χ Καλάβρυτα, Καρπενήσι,Πήλιο, Σέλι, Νάουσα, Καιμακτσαλαν κ.λπ).

Αξιοσημείωτη ήταν η περσινή θετική προσπάθεια, που εκτιμήθηκε από όλους, από Ανιπεριφέρια Λαμίας και Άμφισσας για τον εκχιονισμό των δρόμων πρόσβασης ΧΚΠ. 



2.Παροχή υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας ΧΚΠ 2011-14
Η ΕΤΑΔ ΑΕ μετά από σχετικό ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό , έχει αναθέσει στην Κ/Ξ «Μεσόγειος – Νουλίκας» την παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της λειτουργίας και της προληπτικής συντήρησης του ΧΚΠ . Μια συνιστώσα των εργασιών που προβλέπεται να παρέχει ο Ανάδοχος είναι και ο εκχιονισμός δρόμων πρόσβασης και χώρων στάθμευσης ΧΚΠ , προκειμένου το ΧΚΠ να διαθέτει μια «εκχιονιστική ισχύ» για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, ώστε να μην μπλοκάρεται η λειτουργία του ΧΚΠ όταν παρουσιάζεται αδυναμία από τα εκχιονιστικά μηχανήματα των ΟΤΑ να εκχιονίσουν το δημόσιο οδικό δίκτυο .
Λειτουργικές ανάγκες του ΧΚΠ είναι ο εκχιονισμός των χώρων στάθμευσης , και η διάνοιξη βασικών αξόνων πρόσβασης για τη μεταφορά του προσωπικού του. 
Η πλήρης κίνηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων σχεδιάζεται από τη διοίκηση ΧΚΠ (με γνώμονα την βέλτιστη λειτουργία του ΧΚΠ και όχι την εξυπηρέτηση τοπικών ή προσωπικών συμφερόντων) και καταγράφεται με επιμέλεια (ώρες – τόπος εργασίας) στο ημερολόγιο εκχιονισμού που εποπτεύεται από σχετική επιτροπής ΕΤΑΔ ΑΕ και από όπου προκύπτουν και οι εκχιονιστοώρες που αμείβονται απολογιστικά ανά εκχιονιστοώρα και όχι κατά αποκοπή όπως θεωρούν ορισμένοι που ανησυχούν μήπως διπλοπληρωθεί το έργο εκχιονισμού του δρόμου Αμίκλεια-ΧΚΠ.
Ο σχεδιασμός της ΕΤΑΔ ΑΕ περί εκχιονισμού, απαιτεί έναν σημαντικό προυπολογισμό ετησίως , προυπολογισμό που θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικά προσφέροντας στην βιωσιμότητα του ΧΚΠ, αν οι καθ’υλην αρμόδιοι για τον εκχιονισμό του δημόσιου οδικού δικτύου αναλάμβαναν πλήρως και αξιόπιστα τις αρμοδιότητες τους. 
Το ΧΚΠ αφού καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες, στα πλαίσια καλής συνεργασίας πάντα βοηθάει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση 30/12,31/12,01,02/01/2013 στον ευρύτερο εκχιονισμό του δημόσιου οδικού δικτύου .
Το ότι κάποιες φορές λόγω σφοδρότητας της κακοκαιρίας εκχιονίζεται πρώτα ο δρόμος κελλάρια 1750-διασταύρωση Αράχωβα-Επταλόφου και στην συνέχεια ο δρόμος Φτερόλακας –διασταύρωση Αμφίκλειας-Πολυδρόσου δεν οφείλεται σε καμιά διάθεση άνισης μεταχείρισης ή κακής λειτουργίας του εργολάβου εκχιονισμού , αλλά σαφώς στο ότι ο πρώτος δρόμος αφενός είναι πιο εύκολος και ασφαλής στο αποχιονισμό, αφετέρου εξυπηρετεί δε περίπου το 85% των διαθέσιμων κλινών της περιοχής (περίπου το 90% των προσελεύσεων του ΧΚΠ) .

3.Προσπάθειες ΕΤΑΔ ΑΕ/ΧΚΠ για ενημέρωση και συνεργασία με ΟΤΑ και επαγγελματίες περιοχής
Η ΕΤΑΔ ΑΕ προσπαθεί πάντα να βρίσκεται σε συννεόηση και συνέργεια με τους παραπαρνάσσιους ΟΤΑ , έχοντας στόχο την ανάδειξη του συνόλου της περιοχής, γιατί έτσι μόνο ενισχύεται το τουριστικό προιόν όλων μας 

Είναι χαρακτηριστικό το συμπλήρωμα της καθημερινής φωτοενημέρωσης του ιστότοπου ΧΚΠ όπου προσπαθούμε μέσα από τα καθημερινά ΝΕΑ του ΧΚΠ να ενημερώνουμε τον επισκέπτη για όλα τα αξιοθέατα των «Παρνασσοχωρίων» .

Βλέπε Νέα / Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΚΠ ΠΕΡΙΟΧΗ 
Αρχαιολογικός χώρος και Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών. Τηλ.: 22650 82312-3 http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2507
Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας, http://www.vagonetto.gr
Ναυτικό μουσείο Γαλαξιδίου, http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3351
Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας. Τηλ.: 22340 23044, www.breadmuseum.gr
Μουσείο Επαγγελμάτων Αμφίκλειας. Τηλ.: 22340 23044
Ιστορικός χώρος Θερμοπύλων, http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=4961
Ιαματικά λουτρά Θερμοπύλων. Τηλ.: 22310 93301
Ιαματικά λουτρά Καμένων Βούρλων. Τηλ.: 22350 22982
Ιαματικά λουτρά Υπάτης. Τηλ.: 22310 59526
Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. http://www.osiosloukas.gr
Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ. http://www.davlia.com/smenu-2.php
Ιερά Μονή Προφήτη Ηλεία Παρνασσίδας, http://www.egolpion.net/pro_hlias_parnassidos.el.aspx
Ιερά Μονή Δαμάστας. http://www.green-e.gr/m/destination/view/Iera-Monh-Damastas-ston-Gorgopotamo


Επίσης σε 2 πρόσφατα σχετικά έγγραφα προς και τους 3 παραπαρνάσσιους Δήμους και Αντιπεριφέρειες τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο 2012, η ΕΤΑΔ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα συνεργασίας και συνεννόησης καθώς και το θέμα αρμοδιότητας και την ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης και ασφαλούς κυκλοφορίας στη δημόσιο οδικό δίκτυο πέριξ του ΧΚΠ

Επίσης υπήρξε πρόσκληση προς «άπαντες» στην αίθουσα συνεδριάσεων Δήμου Αράχωβας την 11.09.2012 (με πρωτοβουλία ξενοδόχων Αράχωβας) , και συνάντηση διευθυντή και υποδιευθύντριας ΧΚΠ κ.Δρίβα,κ.Σιορώκου με επαγγελματίες, και εκπροσώπους ΟΤΑ για αλληλοενημέρωση, στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας για αναβάθμιση υπηρεσιών ΧΚΠ, επισήμανση ανάγκης λήψης μέτρων για εκχιονισμό δρόμων , δημιουργίας info kiosk, δρομολόγησης ski bus, προβολής ΧΚΠ στην philoxenia 11/2012. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση philoxenia για την προβολή του ΧΚΠ και της γύρω περιοχής συμμετείχε εκτός από την ΕΤΑΔ μόνο ο Σύλλογος Ξενοδόχων Αράχωβας και 2 ιδιώτες. 

Πρόσφατα δε, ως Προϊσταμένος ΧΚΠ συμμετείχα ύστερα από πρόσκληση του κ. Ντούρου Δήμαρχου Αμφίκλειας στην διημερίδα 15,16/12/2012 που οργάνωσε ο Δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας με θέμα την τουριστική ανάπτυξη, όπου παρουσίασα το πρόγραμμα έργων και δράσεων του ΧΚΠ .


4.Σχέδιο- Στόχοι λειτουργίας ΧΚΠ 
Λειτουργία ΧΚΠ 30,31/12/2012, 01,02,03,04 /01/2013 – Αποτελέσματα
Καθημερινά Νέα από ιστότοπο ΧΚΠ Νέα / Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή 30.12.2012 εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας (ισχυροί άνεμοι και 1 μέτρο φρέσκο χιόνι), το ΧΚΠ παρέμεινε ανοικτό (ένα από τα λίγα ΧΚ στην Ελλάδα) έχοντας διασφαλίσει έναν άξονα πρόσβασης από Αράχωβα – Επτάλοφο (με τα δικά εκχιονιστικά του μέσα και μια μικρή βοήθεια από Περιφέρεια Λειβαδιάς) παρά τα πολλά προβλήματα /ζημιές μηχανημάτων από πτώσεις δένδρων (βλ. φωτό από φωτοημερολόγιο ΧΚΠ) και μια μειωμένη λειτουργία των αναβατήρων επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά το αξιόπιστο της λειτουργίας του και την φήμη του ως ΧΚ παντός καιρού .
Παράλληλα το ΧΚΠ εξαντλώντας τους διαθέσιμους πόρους του σε ανθρώπους και μηχανήματα (πόρους που είχε εγκαίρως και ορθολογικά προβλέψει) προετοιμάστηκε μεθοδικά σε αναβατήρες –πίστες – στάθμευση-πρόσβαση για να υποδεχτεί τις χιλιάδες των φίλων του την Δευτέρα 31/12/2012 και ακόμα περισσότερους την 01,02,03/01/2013 και να τους εξυπηρετήσει χωρίς πρόβλημα , αποσπώντας τους θετικά σχόλια για την άμεση επανάταξή και την 100% λειτουργία του μετά την σφοδρή χιονοθύελλα .
Οι προσερχόμενοι στο ΧΚΠ από την βόρεια πλευρά του Παρνασσού έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την οδό μέσω Επταλόφου (31/12, 01/01) , από όπου υπήρχε πρόσβαση στο ΧΚΠ .
Πρόσβαση στην Φτερόλακα υπήρχε μόνο από αναβατήρα Ερμή, όπου οι όλες οι εγκαταστάσεις του ΧΚΠ λειτουργούσαν κανονικότατα.
Το απόγευμα της 01/01/2012 ώρα 15.00 , τα εκχιονιστικά του ΧΚΠ προσέγγισαν το πάρκιγκ κάτω Φτερόλακα από τα κελλάρια , ομοίως και τα εκχιονιστικά Φωκίδας από Πολύδροσο , καθιστώντας έτσι εφικτή την πρόσβαση στο ΧΚΠ και από Πολύδροσο.
Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έγινε στον εκχιονισμό των χώρων στάθμευσης εν μέσω λειτουργίας ΧΚΠ , προκειμένου να μπορούν να τακτοποιούνται χωρίς πρόβλημα οι κατά συρροή προσερχόμενοι πελάτες του ΧΚΠ για να απολαύσουν το φρέσκο χιόνι με την λιακάδα και την πλήρη λειτουργία του ΧΚΠ .
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δεκέμβριος 2012 παρουσίασε εν μέσω οικονομικής κρίσης πάρα πολύ καλά αποτελέσματα εσόδων και προσελεύσεων ΧΚΠ..
Παράλληλα όμως με τα ποσοτικά μεγέθη (έσοδα και προσελεύσεις) δείχνουν να βελτιώνονται και τα ποιοτικά μεγέθη του ΧΚΠ όπως αξιοπιστία λειτουργίας, χρόνοι αναμονής , χρόνοι επισκευών, φιλοπεριβαλοντική πολιτική, θετική δυναμική και βάσιμη αισιοδοξία για έναν καλύτερο επόμενο χρόνο κ.λπ.

Στόχος της ΕΤΑΔ είναι αφενός η διαφύλαξη της ασφαλούς , εύρυθμης και βιώσιμης λειτουργίας του ΧΚΠ με τους πόρους που του διαθέτει , αφετέρου η ανάπτυξη του ΧΚΠ μέσω του εκσυγχρονισμού του (σε μηχανήματα και νοοτροπίες)
Το ΧΚΠ απέφυγε ατύχημα αρκετά πιθανό λόγω χιονοστιβάδων , δεν έκλεισε ούτε μια ώρα εν μέσω χιονοθύελλας , και λειτούργησε το σύνολο των εγκαταστάσεων σε αναβατήρες και πίστες για να ικανοποιήσει τις χιλιάδες επισκεπτών του προς χάρη και της γύρω περιοχής .
Αυτό το γεγονός έχει να κάνει με την επιμέλεια , την οργάνωση , και την ορθολογική ιεράρχηση των στόχων του ΧΚΠ καθώς και την βέλτιστη διαχείριση χιονιού και προσελεύσεων.
Το ΧΚΠ λυπάται που δεν μπόρεσε να εκχιονίσει όλο το δημόσιο οδικό δίκτυο πέριξ του ΧΚΠ , αλλά έπρεπε να χρησιμοποιήσει την εκχιονιστική του ισχύ για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του .
Ακόμα και σήμερα 04/01/2012 το ΧΚΠ ασχολείται με τον εκχιονισμό των χώρων στάθμευσης στην Φτερόλακα.
Απορώ πως ορισμένοι έχουν την απαίτηση από το ΧΚΠ αντί να ασχοληθεί με τον εκχιονισμό των χώρων στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των πελατών του να ασχοληθεί με τον εκχιονισμό δημόσιου οδικού δικτύου , στόχο που δεν αποτελεί δική του προτεραιότητα αλλά των καθ’υλην αρμοδίων.


5. Aντιμετώπιση δυσχερειών στον εκχιονισμό των δρόμων 

Θεωρούμε ότι η δυσχέρεια του εκχιονισμού αντιμετωπίζεται με πρόληψη και συνεννόηση και ότι ανυπόστατες καταγγελίες κατά προσώπων η βαρύγδουπες ανακριβείς επιστολές δεν συμβάλλουν στην επίλυση των αντικειμενικών δυσκολιών .

Τα προβλήματα λύνονται όταν αναζητείται λύση όχι όταν αναζητείται ένοχος.

Και λύση βρίσκεται όταν υπάρχουν τα στοιχειώδη δηλ. η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και η ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ. Καλό είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι λογαριασμοί και ειλικρινείς συνεργασίες και όχι να αναζητούνται ρουσφέτια και προστάτες ή εχθροί.(αυτή η νοοτροπία άλλωστε μας οδήγησε ως κοινωνία στο γνωστό μας επώδυνο αδιέξοδο )
Το ΧΚΠ και εγώ ως Προιστάμενος του, αποζητούμε την αυστηρή κριτική και έλεγχο των πελατών και των εργοδοτών μας γιατί μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι . 
Οι εργαζόμενοι του ΧΚΠ αγαπούν τον Παρνασσό και θεωρούν ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του , όταν εκτελούν όσο καλύτερα γίνεται την εργασία τους πέρα από προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα . 
Δεν ανησυχούν δε ,ούτε έχουν χρόνο για χάσιμο με ανυπόστατες και ανεξήγητα εμπαθείς καταγγελίες ,

ΓΙΑΤΙ η ΑΛΗΘΕΙΑ , όπως και η ΛΟΓΙΚΗ … δεν κρύβονται .

Παραμένω στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση .

Σας προτείνω επίσης μια επίσκεψη στο ΧΚΠ ,
το οποίο αποτελεί πηγή χαράς και ζωής , όχι μόνο για τον τόπο αλλά και για την ψυχή σας,
και είναι κρίμα που πολλοί από εσάς δεν έχουν αφιερώσει λίγο χρόνο και κόπο για να την γνωρίσουν και να την απολαύσουν .


ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ 
Με Αγάπη ,Υγεία και Λογική 

Πάνος Δρίβας
Προιστάμενος ΧΚΠ


1 σχόλιο:

  1. Kala 3a kanei o en logo topo3ethmenos kurios na stamathsei ta petaei to mpalaki stous dhmous k oi dhmoi sto XPK. posos mas endiaferei!!to paramu3i me tis eu3ynes einai palio kai leipei k o drakos!Akoma sunexizoun na miloun thn idia xsulinh glwssa ..eidika sthn shmerinh ellada tis krishs!!As tou 3umisei kapoios oti to XPk einai to poio akribo xionodromiko (33euro) ,xwris malista na leitourgoun sto 100% oianabathres..(4 meres meta thn xionoptwsh tis 31-12-2012 kai den leitourgouse to 100% twn anabathrwn) kai me tis ligoteres paroxes se olous tous tomeis!!apo odiko diktyo,pou skopima den ka3arizete gia na bgaloun to pantespani toys ta korakia(gnwsth - odikh boh3eia)pou kanei xruses douleies traBONTas to amxsi sas gia 20m -30 euro , alusides-topo3ethsh 60euro + !!ta sumperasmata dika sas..sumfwnies mesazontwn & i3unontwn eis baros ton katalalwtwn(gnwsth pepathmenh)!!Na katalaboun oti auth einai h douleia tous... na kleinoun to kalotaismeno stomataki tous k na douleuoun toso wste na prosferoun tis kaluters dunates apaithseis twn katanalwtwn tous(oxi tis dikes tous) na dexonte ka3e kaloproaireth kritikh(poso an3rwpwn pou agapoun a3lhtismo -xionodromia-kai exoun a3lhtikh paideia k h3os)giati plhrwnoun to xompi tous me hperaxia!!kai kala 3a kanoun na sugrinonte me antistoixa xionodromika tou exwterikou pou uperteroun se times k paroxes(alimono tous an briskontan se kontinoteres apostaseis)Na mhn sxoliasw thn anamonh gia thn ekdosh eishthriou autes tis hmeres pou xsepernouse thn 1,30 wra.. A-P-A-R-A-D-E-K-T-O-I !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.