Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Βελτιωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού



Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Του Σωτήρη Νίκα



Στο 1,4 δισ ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση κατά 2,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πορεία των εσόδων (συγκεντρώθηκαν 38 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα), αλλά κυρίως από την πορεία των δαπανών.


Η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,2 δισ ευρώ και των πρωτογενών δαπανών κατά 932 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για την υπερκάλυψη του στόχου του ελλείμματος.

Πάντως, παρά την καλή εικόνα του προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Ηδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν εκταμιεύσει το 100% της ετήσιας πίστωσής τους ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ (100,6%), ο ΕΟΠΥΥ, και ο ΟΑΕΕ, ενώ το ΤΑΠ-ΟΤΕ είχε αντλήσει το 99,9% και το ΝΑΤ το 98,6%. Το οικονομικό επιτελείο θα κατευθύνει πόρους από άλλους κωδικούς για να καλύψει τις ανάγκες των ταμείων τον τελευταίο μήνα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των εσόδων, η ικανοποιητική τους πορεία αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση έναντι των επικαιροποιημένων στόχων:

1. στο φόρο εισοδήματος (κατά 280 εκατ. ευρώ),

2. στους λοιπούς άμεσους φόρους, ιδίως δε της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 115 εκατ. ευρώ),

3. στους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. ευρώ),

4. στους φόρους ασφαλίστρων (κατά 63 εκατ. ευρώ),

5. στα μη φορολογικά έσοδα (κατά 76 εκατ. ευρώ),

6. στις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 158 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία του προϋπολογισμού ανέφερε πως «παρά την ικανοποιητική αυτή εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καλύτερη από τις προβλέψεις, είναι αρκετά αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη» και συμπλήρωσε ότι «σε συνθήκες σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας και βελτίωσης του «κλίματος» στο εξωτερικό και το εσωτερικό, έχει αρχίσει η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.