Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εκκρεμότητες ΟΕΚ, συνδικαλιστικές οργανώσεις Λιβαδειάς, Αντικαρκινική Εταιρεία, ΛΑΡΚΟ : 4 επίκαιρες ερωτήσεις από τον βουλευτή κ. Ι. ΣΤΑΘΑ

Ερώτηση 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα : Τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το «ξεπούλημα» της ΛΑΡΚΟ. 





Μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου και συναντήσεις με τα σωματεία, έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» (στα πρότυπα της πώλησης της ΑΤΕ), όπου από την «καλή» ΛΑΡΚΟ θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αϊ Γιάννη και η οποία στην συνέχεια θα πωληθεί. Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν στις 31/12/2012, θα απολυθούν και στη συνέχεια θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις. Η «κακή» ΛΑΡΚΟ, με τα χρέη του παρελθόντος και τα μεταλλεία της Ευβοίας και της Καστοριάς, θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι σε απόλυση.

Επιπρόσθετα, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου κλήθηκε να απολογηθεί στον Εισαγγελέα ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, κ. Τάσος Μπαράκος, με βαρύτατες κατηγορίες (απιστία σε βαθμό κακουργήματος) επειδή δεν προέβη σε μειώσεις μισθών στη ΛΑΡΚΟ με βάση το νόμο για τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ. Οι εν λόγω κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες καθώς οι μειώσεις αποδοχών δεν μπορούσαν να γίνουν εφόσον αφενός η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ΔΕΚΟ -γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται και από την σημερινή πολιτική ηγεσία όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ, και την νέα Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ- και αφετέρου υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία απαγορεύει την περικοπή μισθών στη ΛΑΡΚΟ μετά τη δικαίωση των εργαζομένων οι οποίοι προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα. 

Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια η ΛΑΡΚΟ είχε κερδοφόρα αποτελέσματα ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς μάλιστα να έχει συμβεί κανένα σοβαρό ατύχημα, σε αντίθεση με το άμεσο παρελθόν όπου είχαμε θανατηφόρα ατυχήματα, γεγονός το οποίο αναντίρρητα χρήζει επιβράβευσης. Αντίθετα η Κυβέρνηση, προσπαθεί να την ξεπουλήσει έναντι «πινακίου φακής», την στιγμή που η ΛΑΡΚΟ συμβάλλει στην εθνική οικονομία με εισροή συναλλάγματος εκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές νικελίου, συνάλλαγμα το οποίο η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη. Επίσης, είναι μία εταιρεία η οποία συντηρείται αποκλειστικά από τα δικά της έσοδα, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση! Τέλος, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ΛΑΡΚΟ ενώ δεν είναι ΔΕΚΟ, έχει, παρόλα αυτά, μπει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Με βάση τα ανωτέρω : 





Ερωτάται ο κ. Υπουργός : 



o Ισχύουν τα δημοσιεύματα, όπως και όσα έχουν ειπωθεί στις συναντήσεις με τα σωματεία, σύμφωνα με τα οποία η ΛΑΡΚΟ θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή», όπου οι εργαζόμενοι της «καλής» ΛΑΡΚΟ θα αποζημιωθούν στις 31/12/2012 και θα απολυθούν και στη συνέχεια θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της «κακής» ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθούν στην απόλυση και θα λάβουν την αποζημίωση από τον εκκαθαριστή ; 

o Για ποιο λόγο έγινε η δίωξη του κ. Τάσου Μπαράκου, πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, σε βαθμό κακουργήματος, εφόσον η τωρινή διορισμένη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και οι δικαστικές αποφάσεις συμφωνούν με τις διοικητικές αποφάσεις του κ. Μπαράκου ; 

o Για ποιο λόγο η ΛΑΡΚΟ έχει μπει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν είναι ΔΕΚΟ; 

o Σκοπεύει να αναλάβει άμεσα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η «εγκληματική» και σκανδαλώδης εκποίηση της ΛΑΡΚΟ; 






Οι ερωτώντες βουλευτές 



Σταθάς Γιάννης 



Στρατούλης Δημήτρης 



Αποστόλου Βαγγέλης 



Κυριακάκης Βασίλης







Ερώτηση 

Προς τον Υπουργό Υγείας 



Θέμα : Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του «Ειδικού Κέντρου Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο» και του «Κέντρου Έγκαιρης Διάγνωσης Καρκίνου» στην Παιανία. 



Tον Μάιο του 2009 εγκαινιάστηκε στην Παιανία Αττικής το «Ειδικό Κέντρο Φροντίδας – Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μία υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα η οποία παρείχε συστηματική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς επί 24ώρου βάσεως. Στο ίδιο κτίριο και στα πλαίσια του Ειδικού Κέντρου λειτουργούσε και το «Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης Καρκίνου», ένα τμήμα με ιδιαίτερη σημασία καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί, προς το παρόν, την μόνη ελπίδα πλήρους ιάσεως των διαφόρων μορφών καρκίνου. Το «Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης Καρκίνου» διέθετε μάλιστα, μεταξύ άλλων, ψηφιακό μαστογράφο υψίστης ευκρίνειας και εγκυρότητας, ο οποίος κατά την διάρκεια των δυόμισι χρόνων λειτουργίας του Κέντρου βοήθησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, την στιγμή που η αναμονή για ραντεβού μαστογραφίας σε δημόσια νοσοκομεία φτάνει ακόμη και τον ένα χρόνο. Σημαντικότερο όλων, δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης χρονικής περιόδου που διανύει η Ελλάδα, είναι ότι όλες οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου πραγματοποιούταν εντελώς δωρεάν, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. 

Παρόλα αυτά, αυτό το τόσο σπουδαίο Κέντρο, το οποίο εν μέσω δύσκολων εποχών προσέφερε τεράστιο κοινωνικό, αν όχι εθνικό, έργο ανακουφίζοντας με τις παροχές του τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αναμονή των ειδικών Νοσοκομείων, σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2011 την λειτουργία του λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων . 

Με βάση τα ανωτέρω : 


Ερωτάται ο κ. Υπουργός : 



Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου στην Παιανία, το οποίο εξέταζε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν και χωρίς τον προληπτικού έλεγχο του οποίου το ποσοστό των καρκινοπαθών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ; 




Ο ερωτών βουλευτής 
ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 













ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 



Προς τον κ. Υπουργό: 

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 



ΘΕΜΑ: 



Σοβαρό βιοτικό πρόβλημα των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις 





Μετά το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, των οποίων η λειτουργία χρηματοδοτούνταν από τον ΟΕΕ, και αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων, έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ οι οφειλές τους σε τρίτους και κυρίως στους εργαζομένους και στο ΙΚΑ συσσωρεύονται. 



Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (περίπου 420 σε όλη τη χώρα), παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 6 μήνες, αντιμετωπίζοντας σοβαρό βιοτικό πρόβλημα. 



Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους απαιτούν «την επαναλειτουργία των καταργημένων εργατικών οργανισμών και την επαναφορά των κοινωνικών προγραμμάτων τους, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους σ’ αυτές και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους να συνεχίσουν να εργάζονται». Αρνούνται επίσης να αποδεχτούν την «οικονομική ασφυξία και το θάνατο των συνδικάτων». 



Επειδή ο ΟΕΕ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια έμμεσα ο εργοδότης των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις καταβάλλοντας τη μισθοδοσία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., βάσει σχετικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων) 



Επειδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις) δεν έχουν ίδιους πόρους και αποθεματικά τέτοια ώστε να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους και γενικότερα τις λειτουργικές τους δαπάνες. 



Επειδή τόσο οι δεσμεύσεις του προκατόχου σας Υπουργού για συνέχιση χωρίς προβλήματα της καταβολής των μηνιαίων αποδοχών όσο και οι δικές σας διαβεβαιώσεις (κατά τη συνάντηση σας στις 18 Ιουλίου) ότι είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την καταβολή των λειτουργικών δαπανών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν έχουν υλοποιηθεί ως τώρα. 



Επειδή όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ (περίπου 360.000.000 ευρώ ετησίως) 



Ερωτάται ο κ.Υπουργός: 



1) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στους εργαζόμενους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τα δεδουλευμένα τους; 

2) Είναι στις προθέσεις σας η διασφάλιση της ομαλής ροής των εισφορών των εργαζομένων προς τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις (όπως αυτό γινόταν μέχρι τώρα μέσω ΟΕΕ) προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους; 

Ο ερωτών βουλευτής 

Σταθάς Γιάννης 










Ερώτηση 
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 





Θέμα : Επιτακτική ανάγκη διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του Περιφερειακού Γραφείου Βοιωτίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. 



Τεράστιας σημασίας είναι οι εκκρεμότητες του Περιφερειακού Γραφείου Βοιωτίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας οι οποίες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στους έχοντες ανάγκη κατοίκους της Βοιωτίας και επιτείνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δυσχερείς, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, συνθήκες διαβίωσής τους. Οι σημαντικότερες εξ αυτών εκκρεμότητες δύνανται να συνοψισθούν ως εξής : 



q Στην Θήβα (οικισμός Θήβα ΙΙΙ) 363 εργατικές κατοικίες έχουν προσωρινό παραχωρητήριο αντί οριστικό λόγω μη σύστασης του οικισμού από τον ΟΕΚ. Αιτία αποτελεί η ανέγερση σχολικής μονάδας της πρώην Νομαρχίας Βοιωτίας στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΕΚ και όχι στο οικόπεδο της Νομαρχίας. Επιπρόσθετα, στον ίδιο οικισμό υπάρχουν 10 κενές και αδιάθετες εργατικές κατοικίες, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες οικογενειών με σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Μέχρι στιγμής για τις εν λόγω κατοικίες έχουν υποβληθεί 30 περίπου αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καν εξεταστεί, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της εγκατάλειψης, να προκαλούνται σημαντικές φθορές στα κτίρια τα οποία χρήζουν πλέον επισκευής. 

q Στην Λιβαδειά 18 διαμερίσματα, τα οποία έχουν κληρωθεί σε αντίστοιχους δικαιούχους, παραμένουν σε εκκρεμότητα, άλλα με προσωρινό παραχωρητήριο και άλλα απαράδοτα. Ταυτόχρονα, οικόπεδο 3.694 τ.μ. παραμένει ανεκμετάλλευτο, παρόλο που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και μπορεί να καλύψει επαρκώς τις στεγαστικές ανάγκες τόσο του Δήμου Λιβαδειάς, όσο και της ευρύτερης περιοχής. 

q Στα Οινόφυτα (οικισμός Οινόφυτα Ι), 57 εργατικές κατοικίες έχουν παραδοθεί με προσωρινό παραχωρητήριο, ενώ εκκρεμεί η σύσταση του οικισμού, η οποία έχει καθυστερήσει με την αιτιολογία ότι υπάρχει υπέρβαση ορόφου στον εν λόγω οικισμό και συνεπώς χρήζει αναθεώρησης άδειας οικοδομής. 

q 400 περίπου οικογένειες οι οποίες ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου και οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του 2011 ζουν είτε στα όρια, είτε κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν πρόκειται να λάβουν φέτος την σχετική οικονομική ενίσχυση, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για το έτος 2012 – 2012. 



Επειδή οι , ως άνω περιγραφείσες, εκκρεμότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. 



Επειδή η απαράδεκτη κατάργηση του ΟΕΚ - με την παρ. 6 του άρθ. 1 του ν.4046/2012 και με την πράξη 6/28-2-2012 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 39Α/2012)- αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική κοινωνία και για τον κόσμο της εργασίας. 






Ερωτάται ο κ. Υπουργός : 





q Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσταση του οικισμού Θήβα ΙΙΙ και η παράδοση των οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους ; 

q Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσταση του οικισμού Οινόφυτα Ι και η παράδοση των οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους ; 

q Πότε θα δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια στους κληρούχους των διαμερισμάτων στην Λιβαδειά και ποια σχέδια υπάρχουν για την αξιοποίηση του οικοπέδου στην ίδια πόλη ; 

q Θα υπάρξει κάποια εναλλακτική του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για το έτος 2012 – 2013 ώστε να μην βρεθούν στον δρόμο οι 400 οικογένειες ; 

q Σκοπεύει –έστω και την ύστατη αυτή στιγμή- να προχωρήσει στην επανασύσταση και αναβάθμιση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, δεδομένου ότι δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι προσφέρει σημαντικότατο κοινωνικό έργο; 








Ο ερωτών βουλευτής 



Γιάννης Σταθάς 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.