Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στην εκπομπή “Στέρεα λόγια” του Θανάση Μερτζάνη



Δίστομο, 24/1/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





«Συνέντευξη Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας στην εκπομπή “Στέρεα λόγια” του Θανάση Μερτζάνη»



Στο «μικροσκόπιο» της εκπομπής «Στέρεα λόγια» του Θανάση Μερτζάνη στο τηλεοπτικό σταθμό «START.V.» τέθηκε η μέχρι τώρα πορεία του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Δήμαρχος κ. Πατσαντάρας την Τρίτη 21/01/2014. Τόσο οι ευθύβολες ερωτήσεις του δημοσιογράφου όσο κι οι χωρίς περιστροφές κι εύστοχες απαντήσεις από τον Δήμαρχο, αποτύπωσαν με αδρές γραμμές τα προβλήματα, το παραχθέν έργο, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες καθώς και οι ενέργειες-διαβήματα για την επίλυση στα χρονίζοντα αλλά και στα νέα ανακύπτοντα προβλήματα.

Απαντώντας σε ότι αφορά την διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου ως νέα μορφή αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ότι η εύρυθμη λειτουργία, της όποιας διοίκησης γενικώς, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, σε τρεις σταθερές. Τονομοθετικό πλαίσιο, το ανθρώπινο δυναμικό κι οι οικονομικοί πόροι. Σήμερα με τις υπάρχουσες δύσκολες και «ρευστές» συγκυρίες, οι τρείς σταθερές έγιναν μεταβλητές. Μέσα σ’ αυτό το μεταβαλλόμενο πλαίσιο προσπαθούμε να αποδώσουμε τα μέγιστα. Βαδίζουμε αδρανειακά τα τελευταία χρόνια με ταχτικές του παρελθόντος κι έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τελεί υπό ομηρία από την κεντρική εξουσία.

Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας όπως ανέφερε «…είναι μικρός με πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα με προϋποθέσεις αφού η ανάπτυξη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το περιβάλλον.

Είναι γεωγραφικά προνομιούχος περιοχή. Είναι τουριστικός (με ιστορικό, μοναστηριακό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, Βουνό και θάλασσα) κι έχει τις υποδομές για να εξυπηρετεί μεγάλο όγκο επισκεπτών, καθώς και βιομηχανικός λόγω του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου είπε «… στέκεται καλά, υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 1.600.000 ευρώ. Δεν είναι περίσσευμα αλλά είναι διαθέσιμο. Με σωστή διαχείριση και σωστούς ανθρώπους, μέχρι τώρα πάμε καλά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει σύμπνοια κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους Συμβούλους…».

Σε ερωτήσεις που υπεβλήθησαν για κάθε Δημοτική Ενότητα χωριστά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, σε Δίστομο και Αράχωβα αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κι ο Δήμος υποβοηθείται από προσωπικό πεντάμηνης ή οκτάμηνης απασχόλησης. Σε συνδυασμό δε και με το πρόβλημα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, το κόστος αποκομιδής σχεδόν έχει τριπλασιαστεί, από 23 ευρώ ο τόνος σε 60, αφού μεταφέρονται τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Θήβας. «…προσπαθήσαμε κι ενταχθήκαμε μέσω ΕΣΠΑ σε πρόγραμμα αγοράς δύο κοντέινερς κι ενός τράκτορα που θα μας απαλλάξει από τις διαδρομές, θα έχουμε καθαρότερο περιβάλλον και οικονομία. Μόνο από τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού, καθημερινά έχομε 25 με 30 τόνους απορριμμάτων…».

Για το Δίστομο και Στείρι, έχει δημοπρατηθεί η μελέτη του βιολογικού για αστικά λύματα και όμβρια ύδατα. Είναι επιλέξιμο το έργο και στα μέσα στο 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το θέμα της ύδρευσης κι αυτό δρομολογηθεί με εκμετάλλευση των υπόγειων και τρεχούμενων υδάτων από την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Επίσης τρέχει η μελέτη για την εγκατάσταση νέου δημοτικού φωτισμού στο Δίστομο και στο Στείρι». Ακόμα αναφέρθηκε στην αγορά εξοπλισμού ειδικών μηχανημάτων για ενίσχυση της εκπομπής ψηφιακού σήματος στο Δίστομο και στο Στείρι και εγκατάστασης σε Αράχωβα και Αντίκυρα που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μπορούν οι δημότες να απολαμβάνουν καλλίτερη σύνδεση και εικόνα. Για την εκκαθάριση στις δημοτικές επιχειρήσεις είπε ότι «…Έχει πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης Διστόμου κατά 99% με θετικό πρόσημο. Εκκρεμεί της Αντίκυρας με χρέη 190.000 ευρώ και δικαστικές αντιδικίες με τους πρώην εργαζόμενους στην κοινωφελή, η οποία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο τρίμηνο. Της Αράχωβας δεν είχε πρόβλημα. Όλες τώρα έχουν ενταχθεί στην νέα κοινωφελή επιχείρηση του ενοποιημένου Δήμου. Υπάρχει και η Α.Ε. του Δήμου με υπηρεσίες εκτός των άλλων της αποκομιδής και φροντίδας πρασίνου στην παραλία Διστόμου που φέρει ικανοποιητικό εισόδημα στον Δήμο…»

Σε ερώτηση του κ. Μερτζάνη για το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και την καταβολή τέλους από πλευράς της εταιρείας «Αλουμινίο Α.Ε», ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο καθεστώς που επικρατούσε λέγοντας «… μέχρι το 2009 υπήρχε απαλλαγή της καταβολής του ΤΑΠ. Εμείς απευθυνθήκαμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κατορθώσαμε μετά από επαφές και με καλή συνεργασία με την «Αλουμίνιον Α.Ε.» να εισπράξουμε αναδρομικά, για τα έτη 2009 κι εντεύθεν, το ποσόν των 180.000 ευρώ…».

Παραμένοντας στα του Διστόμου, ερωτήθηκε για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και στάθηκε στην πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε στην συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωρίων, «… πρότεινα στην συνεδρίαση του ΔΙΚΤΥΟΥ στα Καλάβρυτα τον περασμένο Δεκέμβριο, να απαιτήσουμε από την Ελληνική κυβέρνηση τώρα που είναι στην Προεδρία της Ε.Ε. να το βάλει ως θέμα στην ατζέντα προς συζήτηση. Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, διότι μετά από 14 χρόνια θα προεδρεύσει ξανά η Ελλάδα. Οπότε τώρα πρέπει να είναι θέμα στην ατζέντα. Στις 9 Ιουνίου το 2014, το ΔΙΚΤΥΟ με διευρυμένη μορφή, θα συνεδριάσει στο Δίστομο. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα…».

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν για θέματα της Αράχωβας, όπως οι οφειλές τελών των δημοτών, ο περιφερειακός δρόμος, τα σφαγεία, το Λαογραφικό Μουσείο με προεξάρχον ζήτημα εκείνου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χιονοδρομικού, τόνισε ότι: «… έχουμε εξαντληθεί. Τολμώ να πω ότι πρωταγωνιστήσαμε στην διεκδίκηση. Κατορθώσαμε κι εξασφαλίσαμε 27 εκατ, ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται έργα...» Σε άλλο σημείο δήλωσε: «…Είμαστε κάθετα αντίθετοι και πολέμιοι της λύσης να περάσει σε ιδιώτη (ΤΑΥΠΕΔ). Θα παλέψουμε όσο μπορούμε. Αν δεν το κατορθώσουμε θα βάλουμε ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε, ο ιδιώτης να μην αναπτύξει άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων κ.λ.π….»

Περιφερειακός δρόμος: «… μεγάλο έργο ο δρόμος Θήβα, Λιβαδειά, Αράχωβα, Ιτέα, ο οποίος θα ενωθεί με την Εγνατία οδό. Υπήρχε μελέτη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά έπρεπε να εμπλουτιστεί. Τώρα είναι σχεδόν ώριμη. Όσο για τα σφαγεία είχαμε ένα πρόβλημα με το δασαρχείο όπου ο δασάρχης επέμενε ότι ένα κομμάτι της έκτασης ήταν δασικό. Αυτό μας μπλοκάρισε από την αρχή της θητείας μας που ασχοληθήκαμε με το θέμα των σφαγείων. Αφού κατορθώσαμε κι αλλάξαμε διατάξεις του νόμου, αποδεσμεύτηκε ο χώρος και μέχρι το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία. Για το Λαογραφικό. Δικαιολογημένη η ανησυχία του συλλόγου έχει δουλέψει και βρίσκεται σε συνεργασία με το αντίστοιχο Τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών. Είχα βρεθεί στο συνέδριο των Δήμων όλης της Ευρώπης και ιδιαίτερα για Δήμους ορεινούς που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κι από τις επαφές και μέσω προγράμματος είχαμε αποτέλεσμα όπως π.χ. η έκθεση που φιλοξενείται τώρα στο μουσείο με τίτλο «από το πρόβατο στο μαλλί». Έχουν δίκιο που πιέζουν, αλλά θέλουν να γίνουν κάποια πράγματα πολύ γρήγορα. Το μουσείο χρειάζεται μελέτη, για να μπορεί να διεκδικήσει προγράμματα. Όλα αυτά γίνονται αργά αλλά με σταθερά βήματα…». Για τις οφειλές των δημοτών είπε: « … βεβαίως και υπάρχουν χρέη. Οι οφειλέτες θα πρέπει να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών τους με τον Δήμο και να επιτύχουν το ποσό καταβολής που μπορούν να δώσουν για το καλό το δικό τους, αλλά και του Δήμου».

Στο θέμα που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές είπε ότι σε όλο το νομό είναι ακατάλληλες προς χρήση. Υπενθύμισε δε ότι μόνο το γήπεδο του Δήμου Ορχομενού είναι κατάλληλο για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Για τα γήπεδα του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας αποφασίζει η επιτροπή της Περιφέρειας και δίνεται άδεια για αγώνες και για προπονήσεις με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου.

Εμβόλιμα, τέθηκε το ζήτημα που ανέκυψε μεταξύ των επαγγελματιών του Στειρίου και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), για το οποίο οι επαγγελματίες θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Ο Δήμαρχος είπε ότι γνωρίζει το θέμα και ήδη έχει προβεί σε ενέργειες για να δικαιωθούν οι επαγγελματίες, αφού το πληθυσμιακό όριο για την καταβολή εισφοράς, καλύπτει τους Στειριώτες επαγγελματίες, με δεδομένη βεβαίως την μείωση πληθυσμού από 1000 κατοίκους σε περίπου 700.

Τελειώνοντας την συνέντευξη, ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Απάντησε ευθαρσώς ότι: «… όπως γνωρίζετε μετά την μείωση του πληθυσμού του Δήμου οι 27 σύμβουλοι θα μειωθούν σε 17. Αναλογικά θα είναι μειωμένοι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και ΣΑΤΑ. Υπάρχουν και τόσα άλλα δύσκολα προβλήματα, που πρέπει με αυτούς που θα συμπορευτείς να υπάρχει ομαδικότητα, σύμπνοια για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν σύμβουλοι πολύ αξιόλογοι και κάποιοι που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν για δικούς τους λόγους. Θέλω από αυτό το Δ.Σ. που έχει εμπειρία πρωτόγνωρη λόγω Καλλικράτη να προκύψει μετά από κοινωνικό διάλογο, ένα μικτό σχήμα, να δούμε τα προβλήματα που είναι πολλά και δύσκολα και να προχωρήσουμε πέρα από κόμματα, χρωματισμούς και παρεμβάσεις. Θα εξαντληθώ λοιπόν και αν φέρω αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια θα ηγηθώ ψηφοδελτίου. Αν αυτό που θα προκύψει ως αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί, εκεί θα προβληματισθώ πάρα πολύ για το αν θα ασχοληθώ. Αν βάλει ο καθένας το πρόβλημα του Δήμου και του τόπου, πάνω από τον εαυτό του και συνεργαστούμε, θα ηγηθώ. Εάν δεν με ικανοποιήσει αυτό, σε σχέση με τα δικά μου standards, δεν θα ασχοληθώ. Θα παραμείνω απλός στρατιώτης, αλλά έξω από την Αυτοδιοίκηση».



Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.