Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η παράταση του προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄. Εισηγητής της πλειοψηφίας, η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα




Ομόφωνα δεκτή, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”, έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει την παράταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Εισηγητής του σχεδίου νόμου, εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήτο η βουλευτής Φωκίδας κα. Ασπασία Μανδρέκα. 

Η κα. Μανδρέκα στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συνανθρώπους μας με περισσή διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, εξαντλώντας πολλές φορές τις σωματικές και κυρίως τις ψυχικές τους δυνάμεις, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις εν γένει εργασιακές τους συνθήκες αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το μέλλον του Προγράμματος, στο οποίο απασχολούνται.

Επίσης ειδική αναφορά έκανε στους ωφελούμενους από το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για είναι συνταξιούχους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και είναι άτομα ηλικιωμένα που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως ή είναι απολύτως εξαρτωμένα από τη βοήθεια τρίτου, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, ή άτομα που δεν διαθέτουν καθόλου ή διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Κλείνοντας την ομιλία της, κάλεσε όλους, να συμβάλουν στη διασφάλιση της ύπαρξης αλλά και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του Προγράμματος αυτού και εφόσον είναι δυνατόν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη διεύρυνσή του, επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα.

Ακολουθεί η πλήρης εισήγηση της βουλευτού Φωκίδας


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρεται σήμερα προς συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του το αποτελούμενο από δύο άρθρα σχέδιο νόμου, προκειμένου να κυρωθεί η από 14 Ιουνίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με την Πράξη αυτή παρατάθηκε ως την 30η Σεπτεμβρίου 2012 η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αντίστοιχα οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου στο εν λόγω Πρόγραμμα προσωπικού, όπως η διάρκεια αυτή οριζόταν με την από 31-12-2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και κυρώθηκε με το δεύτερο άρθρο του ν.4047/2012, δηλαδή μέχρι 30-6-2012.

Η ρύθμιση της παράτασης της διάρκειας του Προγράμματος ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη καθόσον κατά το χρόνο λήξης του Προγράμματος αυτού υφίσταται αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής του διαδόχου Προγράμματος με την ονομασία «Πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»».

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπήρχε η άμεση πρόνοια παράτασης της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα προέκυπτε όχι μόνο πρόβλημα, αλλά και σπουδαίος κίνδυνος για τα ωφελούμενα από το Πρόγραμμα αυτό άτομα τα οποία, όπως στη συνέχεια θα αναφέρω, ανήκουν σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Ο βαθμός εξάλλου της έκτακτης παρούσας και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης που θα προέκυπτε για τις προαναφερόμενες ομάδες στην περίπτωση μη παράτασης του Προγράμματος, επιτείνεται στο μέγιστο βαθμό από τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς και οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.

Υπήρξε συνεπώς, κίνδυνος και άφευκτη ανάγκη η οποία επέβαλε τη ρύθμιση της κατάστασης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως προβλέπεται με την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

Περαιτέρω πρέπει να αναφερθεί ότι στο άρθρο 2 της εν λόγω Πράξης –άρθρο 1 του σχεδίου νόμου- ορίζεται ότι για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση κατά τη διάρκεια της παράτασης του Προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού για το 2012 και έως την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 138 του ν. 4052/2012, είναι δυνατή η μεταφορά πόρων από το λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ΑΚΑΓΕ. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των συνταξιούχων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ωφελούνται από το Πρόγραμμα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών προσδιορίζεται το ύψος των μεταβιβαζομένων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών καθώς και οι υποχρεώσεις υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

Όπως εξάλλου προκύπτει από την υπ’ αριθμόν 124/1/2012 σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του ΑΚΑΓΕ ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την παράταση για τρεις επιπλέον μήνες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επίσης, πρέπει να γίνει μνεία ότι οι διατάξεις θα εφαρμοστούν από τους σχετικούς φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υλοποιούν ήδη το Πρόγραμμα και τη διαχείριση των πόρων θα αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παρούσα συζήτηση να αναφερθεί ότι από την κύρωση των εν λόγω διατάξεων που επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτείας για προάσπιση αλλά και αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας επηρεάζονται σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες του πληθυσμού που είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον, είναι οι απασχολούμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληγαν την 30.6.2012, ενώ με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνονται για άλλο ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι την 30.9.2012. Πρέπει να τονιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι ανέρχονται στους τρεισήμισι χιλιάδες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στους ωφελούμενους, οι οποίοι ανέρχονται στους εβδομήντα χιλιάδες.

Μάλιστα, από προσωπική πείρα –μιας και έχω θητεύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση- μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν τις υπηρεσίες τους σε ανήμπορους συνανθρώπους τους με περισσή διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, εξαντλώντας πολλές φορές τις σωματικές και κυρίως τις ψυχικές τους δυνάμεις, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις εν γένει εργασιακές τους συνθήκες αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το μέλλον του Προγράμματος, στο οποίο απασχολούνται.

Δεύτερον, είναι οι ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα. Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι όλων των φορέων κύριας ασφάλισης. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και είναι άτομα ηλικιωμένα που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως ή είναι απολύτως εξαρτωμένα από τη βοήθεια τρίτου, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Συνήθως αυτά είναι μοναχικά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τα καθιστούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.

Εξάλλου, μπορεί να είναι άτομα που δεν διαθέτουν καθόλου ή διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους, άτομα που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μπορεί ακόμα να συνυπάρχουν με άλλα άτομα της οικογένειάς τους, τα οποία όμως δεν δύνανται για διάφορους λόγους να τους παρέχουν τις αναγκαίες φροντίδες, με κατάληξη τις περισσότερες φορές να οδηγούνται σε κέντρα ηλικιωμένων και ιδρύματα.

Κατ’ ακολουθία, σκοπός του Προγράμματος είναι η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα, η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η παραμονή τους στο οικείο φυσικό, οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, η υποστήριξη του κοινωνικού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Το Πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

Γνωρίζουμε μάλιστα, ότι οι υπηρεσίες αυτές όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των επωφελούμενων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις –και λέγεται αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής- είναι αναγκαίες ακόμα και για την επιβίωση κάποιων από αυτούς. Είναι αναμφισβήτητη, λοιπόν, η σημαντικότητα του εν λόγω προγράμματος το οποία αντικειμενικά επιτελεί το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Η δε αναγκαιότητα συνέχισής του επιβάλλεται από την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τους βασικούς σκοπούς του αλλά και σαφέστατα υποδηλώνεται από την ενδιάθετη θετικότατη στάση απέναντι σε αυτό τόσο των ωφελουμένων ευπαθών ομάδων όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι στα πλαίσια των δεδομένων αυτών κινήθηκε η ελληνική πολιτεία η οποία θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση συνέχισης παράτασης του αναγκαίου για το προνοιακό μας σύστημα προγράμματος, εξέδωσε την αναφερόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα στα ίδια πλαίσια εξακολουθεί και κινείται και σήμερα η Κυβέρνηση διά της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.

Ειδικότερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος την 28/9/2012 ανακοίνωσαν την περαιτέρω παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι την 31η Μαρτίου 2013. Σε αυτή την παράταση αφορά και η κατατεθείσα σήμερα τροπολογία.

Η ανακοίνωση αυτή μάλιστα έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα, οι οποίοι -όπως ήδη αναφέρθηκε- ελπίζουν στην οριστική άρση της εργασιακής αβεβαιότητας όσο και κατά κύριο λόγο από τους ωφελούμενους τους Προγράμματος και τις οικογένειές τους.

Ενημερωτικά και μόνο αναφέρω στο σημείο αυτό ότι η θετικότατη αυτή εξέλιξη συμβαδίζει με το εξαγγελθέν Πρόγραμμα με την ονομασία «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», το οποίο θα αποτελέσει το διάδοχο Πρόγραμμα του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στο οποίο θα απασχοληθεί το έμπειρο υπάρχον προσωπικό και το οποίο θα στηρίζεται στις ευχέρειες των νέων εργαλείων της κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενσωματώσει στη δομή του τους φορείς που το υλοποιούν μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά εργαζομένους και δήμους.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας ήδη εκπονεί σχέδιο για την ορθή λειτουργία του νέου Προγράμματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι όλοι μας συμφωνούμε για την αξία του Προγράμματος και το βαθμό σημαντικότητας στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης που επιτάσσει η δημοκρατία, ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός.

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμβάλλουμε ο καθένας από τη θέση του στη διασφάλιση της ύπαρξης αλλά και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του Προγράμματος αυτού και εφόσον είναι δυνατόν να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διεύρυνσή του, επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα, αρχικό και διάδοχο. Είναι για όλους μας το ελάχιστο χρέος.

Για όλους αυτούς τους λόγους και τις αιτίες εισηγούμαι στο Σώμα την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.