Απορροφάται από το Πάντειο το Πανεπιστήμιο της Λιβαδειάς
Χθες το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λεβαδέων για το θέμα της διεκδίκησης του Πανεπιστημίου στη πόλη, με μεγάλη καθυστέρηση όπως αποδείχθηκε αφού σήμερα το απόγευμα το υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά».
Σύμφωνα με αυτό το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται «στα δύο». Το ένα τμήμα του, αυτό της Λαμίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ το άλλο τμήμα, της Λιβαδειάς, απορροφάται από το Πάντειο.
Έτσι εκ των πραγμάτων η χθεσινή συνεδρίαση λαμβάνει σήμερα ένα χαρακτήρα «μνημόσυνου».
Γεγονός είναι ότι όλοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του πανεπιστημίου όπως γεγονός είναι και ότι μέχρι σήμερα δυναμική διεκδίκηση δεν έχει καταγραφεί.
Γεγονός επίσης είναι το υπαρκτό ζήτημα του τι είδους πανεπιστήμιο θέλει η Λιβαδειά. Με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα ή ένα πανεπιστήμιο με χορηγούς που για να τα βγάζει πέρα θα πρέπει να «τσοντάρουν» φορείς και πολίτες που ήδη δυσκολεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Αυτό ήταν και το κύριο σημείο της αντιπαράθεσης, το ζήτημα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.
Με αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ήταν η παρέμβαση της Γιώτας Πούλου.
«Έγινε μια προσπάθεια να προκύψει ένα ομόφωνο ψήφισμα αλλά δεν απέδωσε. Ο λόγος ήταν να γίνει μια προσθήκη στο ψήφισμα που πρότεινε ο κ. δήμαρχος που να λέγαμε ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των εξόδων για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου έτσι όπως ορίζει το σύνταγμα για δωρεάν και δημόσια παιδεία. Και δυστυχώς αυτό δεν το ψήφισαν», είπε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός αυτό όπως επεσήμανε αυτό εγκυμονεί κινδύνους γιατί «ήδη έχουν εκφραστεί εδώ απόψεις ότι πιθανόν να χρειαστεί να συνδράμει οικονομικά η αυτοδιοίκηση με οτι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες».
Η κ, Πούλου προχώρησε ένα βήμα πέρα από το ψήφισμα και προτείνοντας να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιπροσωπεία του Δ.Σ. με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των όμορων δήμων ενώ υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνο για το θέμα του Πανεπιστημίου αλλά και για σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων.
Μια άλλη διάσταση του θέματος έδωσε ο Νώντας Κοτσικώνας τονίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τη Λιβαδειά αλλά είναι συνολικό.
«Δρομολογείται –είπε- ήδη το κλείσιμο σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει δρομολογηθεί και έχει ψηφιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε εμφανίστηκε τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ που υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια σε όφελος των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου».
Και συμπλήρωσε: «Στόχο έχουν η γνώση και η έρευνα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να είναι εμπόρευμα με χορηγούς μεγάλε επιχειρήσει οι οποίες θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών» και «κατά συνέπεια το μάρμαρο θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες».
Ο κ. Κοτσικώνα κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα που όμως δεν έγινε δεκτό διότι «είχε ως κορωνίδα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή δίνοντας έμφαση στην κίνηση που έγινε και με άλλους δημάρχους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
«’Έχουμε προβεί σε διάφορες ενέργειες. Επίσης αναπτύχτηκε και σε πανελλαδικό επίπεδο μια συμμαχία δημάρχων επαρχιακών πόλεων με πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό στείλαμε μια επιστολή στο υπουργείο για την διατήρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», είπε ο κ. Παπαγγελής για να συνεχίσει: «Τεκμηριώνουμε την ανάγκη διατήρησης. Το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά λειτουργεί με άψογο τρόπο, έχει μοναδικό γνωστικό αντικείμενο και καλή απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Ζητάμε όχι μόνο να παραμείνει αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω και να υλοποιηθεί η απόφαση για δεύτερο τμήμα στη Σχολή της Λιβαδειάς».
Πρόσθεσε δε πως «ως περιφέρεια Στερεάς δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την μεταφορά της διοικητικής έδρα του Πανεπιστημίου Στερεάς στο Βολο» και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές της Βοιωτίας και της Στερεάς «πρέπει να είναι θεματοφύλακες αυτής της απόφασης».
Απαντώντας στα περί χορηγιών για την συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου είπε ότι «τώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα» ωστόσο συμπλήρωσε: «Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Εμείς έχουμε και άλλα όπλα στο οπλοστάσιό μας. Τώρα μιλάμε για συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας το κτηριακό τα καλύπτει ο δήμος με την παραχώρηση του κτηρίου»
«Ταχθήκαμε υπέρ του ψηφίσματος. Είμαστε αρωγοί για την στήριξη και ενίσχυση του πανεπιστημίου. Πρέπει να αγκαλιάσουμε το πανεπιστήμιο γιατί πιστεύω ότι έχει αφεθεί στην τύχη του. Δεν πιστεύω ότι η προσφορά της τοπικής κοινωνίας προς το πανεπιστήμιο είναι η ενδεδειγμένη. Μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερο», είπε μεταξύ άλλων
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση του θέματος και έκανε γνωστό ότι το θέμα της έδρας έχει τελειώσει και ότι φεύγει από τη Στερεά ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της παραμονής της σχολής.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιστούμε όλοι για το σκοπό αυτό» σημείωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιο δεν θέλουν την παραμονή του πανεπιστημίου. Παράλληλα άφησε αιχμές για ολιγωρία κατά του δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «το θέμα είναι σοβαρό και θα περίμενα ο δήμαρχος να με πάρει τηλέφωνο και όχι να τον παίρνω εγώ» ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί στην απουσία των κυβερνητικών βουλευτών.
Τον προβληματισμό του για την απουσία των βουλευτών της Ν.Δ. σε συνδυασμό με τις προθέσεις της κυβέρνησης εξέφρασε ο Αριστείδης Τσιπλάκος.
«Προβληματίστηκα με την απουσία όλων των κυβερνητικών βουλευτών. Εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει κυβερνητική γραμμή και ότι θα φύγει το Πανεπιστήμιο. Αν η απόφαση είναι αντίθετη από την παραμονή δεν εκτίθεται ο βουλευτής, να πάει να πει τι;».
Επίσης ο κ. Τσιπλάκος είπε ότι τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των πρώην βουλευτών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εκεί θα ζητήσει μια ξεκάθαρη απάντηση.
Τέλος ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας ενημέρωσε ότι βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής στις Βρυξέλες ενώ σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα παρόλο που τότε υπήρξαν θετικά δημοσιεύματα είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Φυσικά και θέλουμε να παραμείνει το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης».
Να σημειωθεί ακόμα ότι στην συνεδρίαση δεν παραβρέθηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν είχαν προσκληθεί.
Όμως στις 29 Ιανουαρίου ο Σύλλογος των εν Ελλάδι αποφοίτων Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έγγραφο προς τον υπουργό Παιδείας, το δήμο Λεβαδέων και το τμήμα της Λιβαδειάς τόνιζε ότι το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης έχει αξιόλογα αποτελέσματα και επιχειρηματολογούσε υπέρ της παραμονής του.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Τμήματος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, δήμαρχοι από όμορους δήμους, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και φορέων της περιοχής οι οποίοι δήλωσαν και αυτοί την ανάγκη όχι μόνο της παραμονής αλλά και της ενίσχυσης της Σχολής του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά με τη λειτουργία και του δεύτερου τμήματος.
Αυτά χθες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.