Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αράχωβα: 8 must εμπειρίες που ΠΡΕΠΕΙ να ζήσεις!




Τα 8 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις για να πάρεις μια γερή δόση Αράχωβας!

1. ΟΝ FOOT...

Eννοείται ότι για τη γνωρίσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να την περπατήσεις. Μπορεί ο κεντρικός δρόμος να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου -καθώς συγκεντρώνει όλη τη ζωή, την περαντζάδα, την κίνηση, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια-, αυτό είναι μόνο το πρόσωπό της, όμως· η βιτρίνα. Γι' αυτό, αξίζει να μπεις και λίγο πιο βαθιά, στην καρδιά της Αράχωβας. Είναι εκεί όπου θα συναντήσεις τα σοκάκια με τα πετρόκτιστα σπίτια της, θα μυρίσεις πιο έντονα τον καπνό από τις καμινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους... Έτσι μόνο θα καταλάβεις ότι, όσο κοσμοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα και τη γραφικότητα ενός αυθεντικού ελληνικού χωριού.


2. ΤΟ «ΣΑΛΟΝΙ» ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ...

Από τη στιγμή που άκουσα να τη χαρακτηρίζουν έτσι, ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να φανταστώ καλύτερη περιγραφή. Πράγματι, η Πλατεία Λάκκα, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετατραπεί στο ομορφότερο meeting point της Αράχωβας, ένα «σαλόνι» που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες. Η πλακόστρωτη πλατεία, στο κέντρο του χωριού, είναι γεμάτη τραπεζάκια από τα γύρω cafes. Θα την προτιμήσεις το πρωί μιας ηλιόλουστης μέρα, για να απολαύσεις τον καφέ σου ή να διαβάσεις την εφημερίδα σου αλλά και για να χαζέψεις όλο το χωριό να περνάει από μπροστά σου. Εναλλακτικά, επίλεξε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία στον κύριο δρόμο. Εκεί θα πιεις το τσιπουράκι σου, θα ακούσεις τον κελαρυστό ήχο από τις βρύσες και θα χαλαρώσεις με την παρέα σου, έχοντας πάντα στο νου ότι κάποιες αξίες μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

3. ΕΝΑ & ΔΥΟ &... 264 σκαλιά!

Και μόνο στη θέα τους θα δειλιάσεις. Θα κάνεις δύο βήματα και θα σταματήσεις. Είναι πολλά τα σκαλοπάτια μέχρι το ναό του Άη Γιώργη, όμως αξίζει να δοκιμάσεις τους καρδιακούς παλμούς σου μέχρι να φτάσεις στην κορυφή, εκεί όπου δεσπόζει ο προστάτης άγιος των απανταχού Αραχωβιτών! Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού, το σημείο θα σου χαρίσει μοναδική θέα και ασταμάτητα φωτογραφικά κλικ. Οι κόκκινες καμινάδες σε πρώτο πλάνο και όλος ο οικισμός στα... πόδια σου! Tip: Μην αγχώνεσαι αν δεν τα καταφέρεις με τη μία· στη διαδρομή έχει και παγκάκια να κάνεις ένα διάλειμμα -ή περισσότερα...

4. ΜΕ ΟΝΟΜΑ... ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ

Θα τα γευτείς στις ταβέρνες, θα τα χαζεύεις καθημερινά στους πάγκους των παραδοσιακών μαγαζιών και όταν πια θα είσαι έτοιμος να φύγεις, δεν θα μπορείς απλώς να τα αποχωριστείς. Γιατί η γεύση τους θα σου έχει αφήσει την πιο όμορφη ανάμνηση από την επίσκεψή σου στο χωριό. Μια ανάμνηση που θα θέλεις να τη ξαναζείς ακόμα και όταν θα έχεις γυρίσεις στη... βάση σου. Θα αγοράσεις λοιπόν φορμαέλα -τοπικό τυρί-, χειροποίητες χυλοπίτες, χωριάτικα λουκάνικα, κρασί, ντόπιο μέλι και τσίπουρο, που θα φέρνουν κάθε μέρα την Αράχωβα στο... τραπέζι σου!


5. ΣΛΑΛΟΜ... ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Γιατί πράγματι το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών των απανταχού σκιέρ, snowboarders και fans του βουνού! Ακόμα κι αν δεν θέλεις να γλιστρήσεις στις πίστες τους, τόσο τα κοσμικά Κελάρια, η ανανεωμένη από πέρσι Φτερόλακκα και ο πιο απαιτητικός Γεροντόβραχος προσφέρουν μια μοναδική... κατάλευκη εμπειρία! Άσε τον καθαρό, ψυχρό αέρα, να αφυπνίσει τις αισθήσεις σου, δες τις κορυφές των βουνών πάνω από τα σύννεφα και έλα ένα βήμα πιο κοντά στον καυτό ήλιο -όταν έχει, είναι τέλεια! Όσο για τις υπηρεσίες, πίστες πολλών επιπέδων, εκπληκτικά chalets και αρκετές δόσεις χιονιού και διασκέδασης σε περιμένουν για άλλη μια σεζόν!

6. ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ...

Όσο κρύο κι αν κάνει στο βουνό, οι νύχτες της είναι... φωτιά! Cafes, μπαράκια και clubs υπόσχονται να σε κρατήσουν... ζεστό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Με δυνατή μουσική, υπέροχα cocktails και θαμώνες -γεμάτους ενέργεια- είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσεις σχετικά με εκείνο το ήσυχο διήμερο που τόσο πολύ ονειρευόσουν. Όσο για το κέφι και την ενέργεια των ανθρώπων, αυτά θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε μια μεγάλη παρέα! Η νύχτα, όμως, δεν τελειώνει εκεί... Η ώρα είναι 05:30 και τι πιο ωραίο από μια ζεστή σούπα, ό,τι πρέπει για το στομάχι. Θα τη φας στο Ρακοπωλείο, τα μόνα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι το πρωί. Ακολούθησέ με και δεν θα μετανιώσεις!

7. ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ...

Από τις πιο όμορφες ώρες της ημέρας είναι όταν, αφού έχεις επιλέξει το εστιατόριο ή την ταβέρνα της αρεσκείας σου, καθίσεις δίπλα στο τζάκι και αρχίσεις να μελετάς τα μενού... Σπιτικές πίτες, προσεγμένα ορεκτικά, καλομαγειρεμένες σπιτικές συνταγές και ψητά θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Θα τα συνοδέψεις οπωσδήποτε με κρασάκι ή τσίπουρο και μετά θα αναζητήσεις ένα γλυκό-σπεσιαλιτέ σε κάθε μαγαζί. Θα μου πεις, αυτά δεν τα βρίσκεις παντού; Κι εγώ θα σου απαντήσω «όχι», γιατί βρίσκεσαι στην Αράχωβα, τρως σε περιποιημένους ζεστούς και γραφικούς χώρους, δέχεσαι απλόχερα το θερμό χαμόγελο και τη φιλοξενία των ανθρώπων -από επιχειρήσεις που με τον οικογενειακό τους χαρακτήρα σε κάνουν να καταλάβεις ότι το «πονάνε» το μαγαζάκι. Σαν σηκωθείς από το τραπέζι, δεν έχεις παρά να αγαλλιάσεις από ευτυχία, γιατί ένα γεύμα εδώ δεν ικανοποιεί απλώς μια ανάγκη... αλλά ανάγεται στην υπέρτατη απόλαυση!

8. ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙΣ...

Λίγο πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής κι όταν πια θα έχεις βγάλει την αναμνηστική φωτογραφία σου στη γέφυρα με φόντο το καρτποσταλικό Ρολόι, τότε είναι που θα ανανεώσεις το ραντεβού σου για τη γιορτή του Άη Γιώργη, για να παραβρεθείς στο Πανηγυράκι, το εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμή του. Δεν πρόκειται για ένα απλό και συνηθισμένο πανηγύρι, όπως το φαντάζεσαι, αλλά για μια μεγάλη για τους Αραχωβίτες γιορτή, που τη βιώνουν με όλο τους το Είναι. Οι φουστανέλες και τα σεγκούνια βγαίνουν από τα μπαούλα, οι πίπιζες και τα νταούλια γυαλίζονται και νέοι και γέροι ξεχύνονται στους δρόμους. Με χορούς, τραγούδια, αθλητικά δρώμενα και φαγοπότια τιμούν όλοι μαζί τη μνήμη του αγίου αλλά και τη νίκη του ήρωα Καραϊσκάκη στη Μάχη της Αράχωβας.

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

http://www.travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.