"Είναι νωρίς την Κυριακή. Ο ήλιος μόλις έχει ανατείλει πάνω από το δάσος με τις καστανιές που βρίσκεται κάπου κοντά στην κορυφή του Πηλίου, στην Τσαγκάραδα."
Ένα ακόμα αφιέρωμα για την ελληνική οικονομική κρίση , δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Αυτή τη φορά η Βρετανίδα ανταποκρίτρια Helena Smith βρέθηκε στο Πήλιο και θέμα αποτελεί η παράνομη υλοτομία στην οποία καταφεύγει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων που ζουν στην επαρχία, ως ένα μέσο για να μπορέσει να "βγάλει" το χειμώνα.
Με τίτλος "Ο χειμώνας πλησιάζει και οι Έλληνες καταφεύγουν στην παράνομη υλοτομία" το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις ενός ζευγαριού οι οποίοι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές οικονομικές επιβαρύνσεις, αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Πήλιο.
Ο λόγος για τον Γιάννης Χατζηαθανασίου και την Νατάσα Ρεμπάτι, οι οποίοι είχαν και οι δύο μια πολύ καλή δουλειά στην Αθήνα.
Ο Γιάννης ήταν σχεδιαστής ρούχων και η Νατάσα εργαζόταν σε μια κατασκευαστική εταιρία. "Παρόλο που ο μηνιαίως μισθός κι των δύο ήταν αρκετά υψηλός, δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.
Μόνο η θέρμανση μας κόστιζε 3000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα 500 ευρώ που θέλαμε κάθε μήνα για βενζίνη. "Ήμασταν πολύ αγχωμένοι και αφού το συζητήσαμε καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να βγάλουμε έναν ακόμα χειμώνα στην Αθήνα" εξηγεί η Νατάσα.
"Δεν έχω συνηθίσει να κόβω ξύλα, αλλά πλέον ξοδεύουμε για θέρμανση μόνο 300 ευρώ" καταλήγει ο Γιάννης.
Όσο για τη λύση της μετανάστευσης που έχουν επιλέξει αρκετοί φίλοι του ζευγαριού, οι ίδιοι φαίνεται ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. "Θα μπορούσαμε να φύγουμε αλλά η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, εάν οι πολιτικοί μας δεν την καταστρέψουν. Ελάτε πάλι του χρόνου για να δείτε εάν έχουμε επιβιώσει" καταλήγει ο Γιάννης.
"Ο πιο δύσκολος Χειμώνας"
"Οι Έλληνες ετοιμάζονται για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών. Μετά την λιτότητα και τις αυξήσεις των φόρων έχουν δει πτώση κατά 50% στην αγοραστική τους δύναμη" αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Τίνα Κανελλοπούλου, ιδιοκτήτης μπουτίκ στο Κολωνάκι αναφέρει "Η κεντρική θέρμανση δεν έχει ενεργοποιηθεί επειδή οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουν για πετρέλαιο. Όλοι σπεύδουν να αγοράσουν μικρά ηλεκτρικά καλοριφέρ. Μπορείτε να πάτε στο γραφείο ενός γιατρού ή δικηγόρου και θα δείτε ότι κάνουν το ίδιο.
"Η Ελλάδα έχει γύρισε πίσω στη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. "Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Η ύφεση έχει πλήξει κάθε σπίτι. Οι άνθρωποι που κάποτε ζούσαν αξιοπρεπώς έχουν δει τους μισθούς τους να συρρικνώνεται κατά 80%".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.