Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων




Πέρασε τελικά το σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, αφού τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης προσκόμισε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν:

1) Πίνακες οργανικών θέσεων και υπηρετούντων ειρηνοδικών και δικαστικών υπαλλήλων.
2) Πίνακας μεταβατικών εδρών Ειρηνοδικείων.

3) Πίνακες κίνησης ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων της χώρας, για τα έτη 2010 και 2011.

4) Πίνακας με τον αριθμό όλων των υποθέσεων των ειρηνοδικείων της χώρας, καθώς και αυτών που μεταφέρθηκαν από το 2011 (υποβλήθηκαν κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2012 αλλά και των αδρανών υποθέσεων).

5) Τα οικονομικά δεδομένα των ειρηνοδικείων της χώρας για τα έτη 2011 και 2012, με αναφορές σε συγκεκριμένους κωδικούς από τους οποίους καλύπτεται το σύνολο της δαπάνης λειτουργίας τους.

Μετά τη προσκόμιση των στοιχείων το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να ορισθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, «ώστε να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη μεταφορά των υποθέσεων, τον προσδιορισμό και την εκδίκασή τους και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των εναπομεινάντων ειρηνοδικείων».

Και αυτό γιατί στο βελτιωμένο σχέδιο διατάγματος που επανακατατέθηκε ορίζεται ότι: «Οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις που έχουν ήδη προσδιορισθεί για να δικασθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 στην έδρα των υπό συγχώνευση ειρηνοδικείων, μεταφέρονται και εκδικάζονται στο ειρηνοδικείο στο οποίο συγχωνεύονται, κατά την ήδη προσδιορισθείσα ημερομηνία. Οι υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στα υπό συγχώνευση ειρηνοδικεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 μεταφέρονται στο ειρηνοδικείο, το οποίο συγχωνεύονται και προσδιορίζονται από αυτό».

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο στάλθηκε για υπογραφή στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγχωνεύονται σε 154 τα 300 ειρηνοδικεία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα Ειρηνοδικεία Δωριέων, Δελφών, Ιτέας, Ευπαλίου, Δωρίδος και Τολοφώνος, συγχωνεύονται στο Ειρηνοδικείο ‘Αμφισσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.