Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail : neastereas@gmail.com
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013
Αράχωβα : Νέα χωματερή ή έλλειψη παιδείας ή και τα δύο μαζί?
Η προσπάθεια που κατέβαλε ο/η φωτογράφος, δεν έχει σκοπό να δυσφημίσει την περιοχή κατοικίας του/της, αλλά να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω δημοσίευση σαν το ύστατο μέσο πίεσης προς τους ιθύνοντες για αποκατάσταση του εν λόγω προβλήματος.
Ένας δεύτερος αναγνώστης μας ενημέρωσε ότι το εν λόγω πρόβλημα ,ήταν ένα καθαρό διαδικαστικό θέμα με τον εργολάβο σκουπιδιών και ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει επιλυθεί.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να παρουσιάσω και τον εξής προβληματισμό μου : Είσαι κάτοικος της περιοχής,(αφορά μόνο τους μόνιμους κάτοικους εφόσον διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και οι επισκέπτες είναι σίγουρα λιγότεροι από ότι τους χειμερινούς μήνες), βλέπεις ότι στον εν λόγω σημείο το μέσον εναπόθεσης σκουπιδιών είναι πλήρες,
ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ?
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013
"ΈΡΓΑ"
....«τριτοκοσμικό» οδικό δίκτυο στην περιοχή της Λιβαδειάς.
Για άκρως επικίνδυνο και «τριτοκοσμικό» οδικό δίκτυο στην περιοχή της Λιβαδειάς, λόγω των υπεράριθμων μπαλωμάτων, κακοτεχνιών και λακκουβών....αιδώς. Ζητείται συγκεκριμένα, από το δήμαρχο Λιβαδειάς και την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να σταματήσουν να αδιαφορούν επιδεικτικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επέμβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος. Τους επισημαίνει, δε, τον κίνδυνο τόσο για την ασφάλεια των πεζών και διερχόμενων δικυκλιστών όσο για την πρόκληση φθορών στα αυτοκίνητα των κατοίκων.
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
Αύριο η κηδεία του Στάθη Αλεξανδρή, πρώην βουλευτή Φωκίδας
Ακολουθουν 2 δελτία τύπου φια τον θάντατο του πρών βουλευτή Φωκίδας. Στάθη Αλεξανδρή
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΦΩΚΙΔΑΣ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας
θέλει να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια
για τον θάνατο του Ευστάθιου Αλεξανδρή. Ενός
εξαίρετου ανθρώπου, επιστήμονα και πολιτικού.
Η Φωκίδα οφείλει πολλά στον Στάθη
Αλεξανδρή, τον βουλευτή της, που άφησε ένα
σημαντικό έργο στο Νομό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ίδρυση και την κατασκευή του κτιρίου της Σχολής Εμποροπλοιάρχων (τώρα
Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων), την κατάκτηση του Α’ Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νομό, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, σχολεία, την ανέγερση των συγκροτημάτων Εργατικών Κατοικιών Άμφισσας – Ιτέας κ.α.
O Στάθης Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1921. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους ποινικολόγους στα δικαστήρια της χώρας. Στην κατοχή οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. γεγονός που του στοίχισε πολλά χρόνια εξορία στη Μακρόνησο. Στάθηκε πρόθυμος και ανιδιοτελής υπερασπιστής των αντιπάλων της χούντας των συνταγματαρχών. Πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 1977, 1981 και 1985, ενώ διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας στην πρώτη και στη δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτής Β’ Αθηνών το 1977 και το 1981, Βουλευτής της Φωκίδας την περίοδο 1985 – 1989 άφησε σημαντικά έργα στο Νομό. Ως υπουργός Δικαιοσύνης εισήγαγε τον θεσμό του πολιτικού γάμου, θεμελίωσε την υποδομή για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και την ισότητα των δύο φύλλων. Έλαβε σοβαρά μέτρα για τη λειτουργία των φυλακών. Ήταν ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και άνοιξε τις διαδικασίες για τον δημόσιο έλεγχο των φυλακών της Ελλάδας.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στην εκκλησία «Παναγίτσα» Παλαιού Φαλήρου στις 12:00.
Αιωνία σου η μνήμη!
Οι φίλοι σου στη Φωκίδα θα σε θυμούνται για πάντα!
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥAΓΓΕΛIA ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΤΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
«ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΑ»
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΟΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΑ, ΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΟΜΕΝΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ, ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑ «ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
Παραιτήθηκε ο Γιούνκερ
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτησή του και πρότεινε την διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του....
Μόλις οι, ως σήμερα σύμμαχοι του Γιουνκέρ, Σοσιαλιστές κατέθεσαν στη βουλή μια πρόταση με την οποία αξίωναν την διάλυση του σώματος και την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες. Ο επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του αύριο το πρωί στον αρχηγό του κράτους, αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.
Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013
Το Ύψιστο εθνικό συμφέρον και η Ασφάλεια Δικαίου Του Γιώργου Δ. Ανδρέου
(Δημοσιεύθηκε στο Κυριακάτικο φύλλο 7/7/2013 της εφημερίδας Το Πρώτο Θέμα)
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ για την απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεων ακυρώσεως των ιδιωτών ομολογιούχων για το θέμα του κουρέματος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, μαντεύω ότι στο σκεπτικό των δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρυτάνευσε και πάλι το λεγόμενο «ύψιστο εθνικό συμφέρον». Νομική έννοια με κατ’ εξοχήν ηθική διάσταση που επιστρατεύεται από τα Δικαστήρια, στα πλαίσια του ελέγχου της Συνταγματικότητας και της νομιμότητας των αποφάσεων της Διοίκησης και της νομοθετικής εξουσίας, για να αιτιολογήσει και να δικαιολογήσει τις ακραίες, άδικες και δεδομένα αντισυνταγματικές πολιτικές αποφάσεις. ‘Οπως το κούρεμα των ομολόγων και άλλες, που σε άλλες εποχές θα είχαν καταπέσει πανηγυρικά. Άλλοτε η έννοια αυτή χρησιμοποιούνταν, με εξαιρετική φειδώ, όταν συνέτρεχε ανάγκη περιορισμού της άκριτης διεκδίκησης ιδιωτικών δικαιωμάτων, που αποβαίνουν εν τέλει σε βάρος της κοινωνίας. Με γνώμονα πάντα την ισότητα και την αναλογική με δίκαια κριτήρια συμμετοχή στα βάρη και τις υποχρεώσεις. Ασφαλιστική δικλείδα. Δυστυχώς το εθνικό αυτό συμφέρον έχει μετεξελιχθεί σε πέπλο πας –παρτού, που με την εκτεταμένη χρήση του καλύπτει όλες τις Συνταγματικές αυθαιρεσίες της πολιτικής.
Με την λογική όμως αυτή στην δράση της πολιτικής και στην απονομή της δικαιοσύνης , υποβαθμίζεται και χάνεται στην κοινωνία (αν δεν έχει χαθεί ανεπιστρεπτί) μια άλλη πολύτιμη έννοια. Η ασφάλεια δικαίου. Μεγαλύτερης αξίας συνισταμένη του «δημοσίου συμφέροντος». Γιατί σ΄ αυτή στηρίζεται η αστική δημοκρατία, η ισοπολιτεία, η οικονομική ελευθερία και εν τέλει η ανάπτυξη και η πρόοδος της κοινωνίας.
Όταν ο πολίτης νοιώθει στο πετσί του ότι το κράτος, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των δανειακών αναγκών του, δεν τιμά τους θεσμούς αλλά και την υπογραφή του, στην οποία έχει στηρίξει την δραστηριότητα, τις οικονομίες και εν τέλει τη ζωή του. Όταν βλέπει πως εν μια νυκτί ανατρέπονται, αδιάκριτα και ισοπεδωτικά, χωρίς κριτήρια ή αξιολόγηση , από τον ίδιο τον εγγυητή των θεσμών - το κράτος - τα δεδομένα στα οποία ακούμπησε με εμπιστοσύνη. Όταν αισθάνεται πως «δεν υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», κατά την γνωστή στους νομικούς ρήση, να τον προστατεύσουν, χάνονται τα πάντα. Χάνεται κυρίως η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, το υπόβαθρο της ευνομούμενης κοινωνίας. Χάνεται η ασφάλεια δικαίου.
Ενός κακού μύρια έπονται. Ο πολίτης που χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και νοιώθει ανασφαλής, αντιδρά με αμυντικό ατομισμό και ανυπακοή, καχύποπτα και αρνητικά. Οχυρώνεται στο προσωπικό του συμφέρον. Αδιαφορεί για το σύνολο και την κοινωνία. Φαίνεται αυτό άλλωστε σήμερα κυρίως και από τις ακραίες πολιτικές επιλογές.
Έτσι έγιναν καχύποπτοι και απολύτως αρνητικοί σε κάθε δημόσια προτροπή:
§ οι ομολογιούχοι των π.χ. φορολογημένων και αποκτημένων με κόπο 200.000 ευρώ, που έγιναν 95.000 εν μια νυκτί και αυτές πληρωτέες σε σχεδόν 20 χρόνια, που βλέπουν τους δίπλα τους, με το ίδιο ποσό «μαύρης», ενδεχομένως προέλευσης, να εξακολουθούν να έχουν 200.000 ευρώ γιατί δεν επένδυσαν σε ομόλογα.
§ αυτοί που δανείστηκαν και επένδυσαν τις οικονομίες τους σε Φωτοβολταϊκά και οι συμβάσεις που υπέγραψαν με δημόσιους φορείς καταλύθηκαν αυθαίρετα και αδιάκριτα.
αυτοί που νοίκιασαν ακίνητα , που έχτισαν με κόπο και αγώνα, στο ευρύτερο κράτος και το συμφωνημένο μίσθωμα μειώθηκε αυθαίρετα και μονομερώς με νόμο, δύο φορές από 20%, χωρίς μάλιστα αυτό να ισχύει αντίστοιχα στους ιδιώτες ενοικιαστές.
§ αυτοί που περιμένουν χρόνια από το κράτος την επιστροφή ΦΠΑ, την πληρωμή έργων, εργασίας, προμηθειών, φαρμάκων που πούλησαν και άλλοι πολλοί.
Τι πίστη θα έχουν όλοι αυτοί αλλά και οι διπλανοί τους που ακούνε και γνωρίζουν σε αυτό το αποδεδειγμένα πλέον αναξιόχρεο και αναξιόπιστο Κράτος, που παρέπεισε τους ανύποπτους πολίτες του, με δόλωμα το αυξημένο επιτόκιο και την εγγύηση του Κράτους, να αγοράσουν ομόλογα τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή 40 και λιγότερο ημέρες πριν από την δημόσια ομολογία της Εθνικής μας πτώχευσης στο Καστελόριζο.
Πως θα πεισθεί να επενδύσουν , να καταθέσουν , να ρισκάρουν.
Ίσως λοιπόν πρέπει όλοι και κυρίως οι δικαστές να ξαναδούμε και να επανεκτιμήσουμε ποιο είναι σήμερα το αληθές «Ύψιστο Δημόσιο Συμφέρον». Να σκεφτούμε πως το εθνικό ζητούμενο είναι ένα και μόνο. Να πάρει μπρος η οικονομία, να παραχθεί πλούτος, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα για να καταβληθούν φόροι και εισφορές. Η ανάπτυξη λοιπόν είναι το εθνικό ζητούμενο, δηλαδή το ύψιστο δημόσιο συμφέρον.
Για υπάρξει όμως ελπίδα να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, πρέπει να ανατραπεί το κλίμα καχυποψίας στην κοινωνία. Να εμπεδωθεί ασφάλεια δικαίου. Μόνον έτσι θα ξεθαρρέψουν, θα πιστέψουν και θα αποφασίσουν να κάνουν δουλειές οι απλοί πολίτες, οι πολλοί, που μόνον αυτοί μπορούν να αναστρέψουν την κατρακύλα. Καλές είναι οι επενδύσεις από τους διεθνείς ραντιέρηδες που καραδοκούν και επενδύουν με ρήτρα αλλοδαπού δικαίου στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά δεν φτάνουν. Πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς οι νοικοκυραίοι Έλληνες, όσοι έμειναν όρθιοι, να βάλουν τα λίγα χρήματα που τους απέμειναν σε δουλειές, μικρές και μεγαλύτερες. Για να ξεκινήσει η μηχανή. Και δεν θα το κάνουν όσο δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Αν δεν το καταλαβαίνουν οι πολιτικοί, ας το διδάξουν οι δικαστές, που είναι ώρα να αναδείξουν την μέχρι τώρα μη ορατή ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. .
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)