Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Ιτέα : Εκδήλωση για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Δελφών


Εκδήλωση με θέμα "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ", πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Κυριακοπούλειο Ιτέας. Παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Λαϊνη, Μπακολουκά, κ.α.).

Στην εν λόγω εκδήλωση-παρουσίαση, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας πεντάμηνης εργασίας στην οποία συμμετείχαν αρκετές κοπέλες, που εργάστηκαν μέσω ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Σημαντικό και αρκετά πολύτιμο είναι το έργο που παρήγαγαν και που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές καθώς, κατά την διάρκεια του, ταυτοποιήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν χιλιάδες παλιά, ιστορικά καθώς και ληξιαρχικά έγγραφα, όλων των περιοχών του Δήμου Δελφών.

Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε και καταγράφηκε ο πολιτισμός αρκετών περιοχών, αποτυπώθηκαν ανεκτίμητες διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, ψηφιοποιήθηκαν αρκετά στοιχεία, δημοσιοποιήθηκε και εκτιμήθηκε το έργο κάποιων ιστορικών της περιοχής μας και γενικότερα παρουσιάστηκαν στοιχεία μεγάλης ιστορικής αξίας για την πολιτισμική ανάδειξη του Δήμιου Δελφών.
Η παρουσία προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών, έπειτα από την Μικρασιατική καταστροφή και η προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στην εδώ τοπική κοινωνία, αποτέλεσαν το θέμα εκτενούς μελέτης για την ομάδα που ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Καταγράφηκαν αρκετά στοιχεία για την παρουσία των προσφύγων στο κάθε τόπο ξεχωριστά, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δουλειές που ανέλαβαν, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης τους που σε πολλές περιπτώσεις, ήταν  άθλιες.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα εργασίας των παιδιών αυτών, που  ανέφεραν και το όνομα μου κατά την παρουσίαση του έργου τους, μετά την αποστολή και δικών μου ιστορικών αρχείων για τον σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.