Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

«Εκ προμελέτης έγκλημα» το δυστύχημα στο ΤέξαςTo εργοστάσιο λιπασμάτων West Fertilizer Co στο οποίο έγινε η φονική έκρηξη, δεν είχε απασχολήσει λίγες φορές την ΕΡΑ, τον αμερικανικό κρατικό φορέα που ασχολείται, τόσο με την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους όσο και με τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για το περιβάλλον, από τον τρόπο λειτουργίας του κάθε εργοστασίου. 

Ο εν λόγω φορέας, στις 14 Αυγούστου του 2006, είχε επιβάλει στην συγκεκριμένη εταιρεία πρόστιμο 2.300 δολαρίων, καθώς, κατά την έκθεση αυτοψίας που συνέταξε, «η West Fertilizer Co δεν φρόντισε να εκπονήσει ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων το οποίο να ανταποκρίνεται στα ομοσπονδιακά πρότυπα».


Σύμφωνα με την ΕΡΑ, η εταιρεία όφειλε να έχει υποβάλει ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων ώστε να διασφαλίσει την αποτροπή χημικού ατυχήματος, το οποίο μάλιστα, βάσει των επισήμων προδιαγραφών, θα προέβλεπε ακόμη και τοποθέτηση ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας στα επικίνδυνα σημεία, ώστε, πριν καν επέλθει ο όποιος κίνδυνος θα είχαν την δυνατότητα να τον αποτρέψουν.

Ωστόσο, και παρά την διοικητική ποινή που της επιβλήθηκε από την Αρχή, η West Fertilizer Co δεν υπέβαλε ποτέ το απαιτούμενο σχέδιο ασφαλείας, κάτι που όμως, ενώ διαπιστώθηκε από δεύτερο έλεγχο της ΕΡΑ, για λόγους άγνωστους, έμεινε ατιμώρητο.

Μεταξύ άλλων όμως, η εταιρεία είχε δεσμευτεί και για άλλα πράγματα, για τα οποία ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμένη, όπως, για τον καθημερινό έλεγχο πιθανών διαρροών της άνυδρης αμμωνίας, ενός αερίου που, λόγω του ότι είναι άοσμο, δεν γίνεται αντιληπτό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Τα μέτρα όμως, στα οποία επιδεικτικά αδιαφόρησαν οι υπεύθυνοι της West Fertilizer Co, δεν σταματούν εδώ:

- Δεν τοποθέτησαν ποτέ τα προβλεπόμενα φράγματα ασφαλείας μεταξύ των δεξαμενών αποθήκευσης της αμμωνίας ώστε στην περίπτωση ενός σεισμού να μη συγκρουστούν μεταξύ τους,

- Δεν τοποθέτησαν ποτέ τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία αισθητήρες που θα ανίχνευαν και θα ειδοποιούσαν αμέσως στην περίπτωση που τα διαρρέοντα αέρια δεν θα διέφευγαν από τον εξαερισμό αλλά θα διαχέονταν στο εσωτερικό περιβάλλον,

- Δεν είχαν εγκαταστήσει ποτέ τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία συστήματα ψεκασμού νερού.

Και φυσικά, δεν συμμορφώθηκαν ποτέ και στην σχετική οδηγία που τους απαγόρευε να γεμίζουν σε ποσοστό πάνω του 85%, την κάθε μία από τις δύο δεξαμενές αποθήκευσης αμμωνίας, χωρητικότητας 12.000 γαλονιών έκαστη.

Μετά από όλα αυτά, το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε άγνωστο μέχρι τώρα ανθρώπων, δεν ήταν παρά θέμα χρόνου και δεν θα αποτελούσε σε καμιά περίπτωση υπερβολή αν κάποιος εισαγγελέας το χαρακτήριζε ως ένα κυριολεκτικά εκ προμελέτης έγκλημα. 

Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει και από μια άλλη έκθεση της ΕΡΑ για την West Fertilizer Co, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως, «όπως έχουν τα πράγματα, μόνο 10 λεπτά διαρροής της άνυδρης αμμωνίας θα ήταν υπεραρκετά για να συμβεί το κακό». 

Παύλος Κιρκασίδης

ZOYGKLA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Θα παραμένουν αναρτημένα, εφ' όσον είναι κόσμια.